Vlada kasni s objavom naredbe u NN, računovođe zabrinuti

Vijesti 29. pro 201613:53 > 13:55
Izvor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić kasni s objavom Naredbe o iznosima osnovica za obračun doprinosa za obvezna osiguranja za 2017. godinu, što je izazvalo nervozu računovođa diljem zemlje.

Naime, bez naredbe ne mogu na vrijeme na vrijeme izračunati doprinose za zaposlenike, jer mogu samo pretpostavljati točne efekte izmjena poreznih zakona. Upravo je naredba “sveto pismo”, kada je u pitanju obračun doprinosa, budući da navodi sve sitne decimale nužne za obračun doprinosa, i to po djelatnostima te vezano uz zakonske akte.

“Postoji šansa da naredba izađe sutra, najkasnije prekosutra, ali do sada je obično stizala prije Božića. Preostao je samo jedan broj NN do kraja godine i ako se naredba ne nađe u njemu, računovođe će se naći u problemima”, kazao nam je jedan odvjetnik koji je upozorio na ovaj problem.

Naredba ipak objavljena na stranicama Porezne, ali na neuobičajenom mjestu

Porezna uprava obično je objavljuje među propisima, no ove godine, kako nas upozoravaju u Ministarstvu financija, objavljena je među glavnim vijestima u sklopu izlista niza dokumenata bitnih za poreznu reformu.

Kako na zadnjoj naredbi piše da ona stupa na snagu dan nakon objave u ‘Narodnim novinama’, upitali smo Ministarstvo i kada će se to dogoditi s onom za sljedeću, 2017. godinu. U Ministarstvu navode da će biti objavljena 3. siječnja 2017. godine, što je prvi puta nakon dugo vremena da nije objavljena u prosincu.

Ovaj akt donosi ministar financija, tako da se radi o propustu Zdravka Marića, a ne Ministarstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.