Priča izbjeglice koji je navodno ilegalno deportiran iz RH

Vijesti 03. sij 201715:28 > 15:36
N1

Pravna savjetnica Isusovačke službe za izbjeglice Jelena Firić prepričala je za N1 svjedočanstvo imigranta koji se u Beogradu potužio da su ga iz Hrvatske ilegalno deportirali nakon što je izrazio namjeru da zatraži azil.

Nakon što je voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi Tvrtko Barun jutros u programu N1 Televizije izjavio kako je Hrvatska prekršila međunarodne zakone deportirajući izbjeglice koji su ovdje zatražili azil, pravana savjetnica već spomenute službe Jelena Firić pojasnila nam je detalje konkretnog slučaja.

“Mi smo čuli za jedan slučaj. Naša socijalna radnica iz Ureda Isusovačke službe u Beogradu obavijestila nas je da joj se obratila jedna osoba koja priča da je u Hrvatskoj zatražila azil. Ta osoba je rekla da je nezakonito ušla u Hrvatsku. Došao je do prihvatilišta za tražitelje azila Porin. Prema njegovim navodima, tamo je policajcu izrazio namjeru da zatraži azil u Hrvatskoj. Policajac mu je u prihvatilištu na papiriću napisao adresu VI. policijsku postaju, gdje se namjera izražava. Taj tražitelj azila je zatim otišao u Policijsku postaju, gdje su mu bez prevoditelja pruženi neki papiri da ih potpiše. Pitali su ga za osobne podatke, a da naglasim – on je iz Afganistana i ne govori hrvatski jezik”, prepričala je Firić.

“Zatim su njega i još jednu osobu stavili u policijski kombi i odveli ih u nepoznatom smjeru. Prema njegovim riječima, doveli su ih uz prugu koja se nalazi na hrvatsko-srpskoj granici. Tamo su ih policajci izbacili iz kombija i rekli: ‘Tamo vam je Beograd’. Rekli im u kojem smjeru trebaju hodati da bi se vratili u Srbiju. Također, prema njihovim navodima, policajci su ih vrijeđali i govorili: ‘Zašto želite azil u Hrvatskoj, tu je ista situcaija s izbjeglicama kao i u Srbiji’. Tako su oni došli do naše socijalne radnice u Beogradu”, nastavila je.

“To je bilo 8. prosinca, prema navodima te osobe. Nemamo nikakvih dokaza osim riječi tog tražitelja azila. Mi smo o tome obavijestili UNHCR i Ured pučke pravobraniteljice. No, papirnatih dokaza ne može ni biti jer osoba nije dobila nikakv papir od policije, nikakav dokument da je izrazila namjeru za azil, nisu im uzeli otiske prstiju, biometrijske podatke, nisu ih fotografirali”, naglasila je za N1.

Firić je kazala kako im Ured Pučke pravobraniteljice zasad nije ništa odgovorio, a od UNHCR-a su dobili odgovor kako su zaprimili prijavu te da će postupat prema svojim nadležnost.

“UNHCR-u je potrebna suglasnost određene osobe kako bi mogli koristiti njihove podatke, što ćemo im danas i poslati”, dodala je.

“Nakon toga smo čuli još nekoliko takvih slučajeva od naše socijalne radnice koja svaki dan radi s imigrantima u Srbiji. Sve je bez konkretnih dokaza, opet napominjem”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.