'HEP bi se mogao privatizirati do kraja ove godine'

Vijesti 05. sij 201711:10 > 11:23
N1

Gostujući u programu N1 Televizije predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić kazala je kako vjeruje da bi se HEP mogao privatizirati već ove godine.

Upitana može li se s četvrtinom HEP-a kupiti pola Ine, kako najavljuje Vlada,odgovorila je: “Bile kakve špekulacije, preuranjene su. HEP je u stopostotnom vlasništvu države i ne postoje neke procjene HEP-a. Već poprilično dugo nisu uzeti rezultati poslovanja,
nije ukalkulirano pitanje izmjene zakon o vodama…Procijena vrijednosti HEP-a i koliko će jedna dionica koštati, bit će predmet procijene stručnjaka koje će angažirati Vlada. Mislim da su već najavili da su započeli proces odabira investicijske tvrtke. Onda će biti jasno koji je to iznos novaca, a ztaim treba utvrditi i koja je cijena Ininih dionica u vlasništvu MOL-a”.

“Možete prodati udio u kompaniji u iznosu od 25 minus jednu dionicu i za to dati određena upravljačka prava. Mislim da ne bi bilo korektno prodati 25 dionica komapnije, a da se ništa ne promijeni u kompaniji. Moja pretpostavka – s 75 posto glasova možete imenovati Nadzorni odbor bez ikakvih ograničenja. Postoje razni modusi. Ovih 25 posto možda neće biti prodani samo građanima, nego i mirovinskim fondovima. Možda neki od njih žele da se njihovi interesi zastupaju u NO. Može se primjerice odrediti da će se oni birati putem natječaja, recimo neki profesionalni pojedinci. Određeno restrukturiranje u kompaniji će se promijeniti, najavila je ministrica Dalić”, dodala je.

Na pitanje kako komentira izjavu ministrice Dalić da prodaju HEP kako mi spriječili uhljebništvo, Gažić je rekla: “Uhljebljivanje je više primjereno politici nego gospodarstvu, odakle ja dolazim. Činjenica je da je HEP vrlo velika kompanija koja ostvaruje 14 milijardi kuna prometa i veliku dobit. Trošak u HEP-u je oko 2 milijarde kuna godišnje. HEP ima vrlo velik broj zaposlenika. Mislim da je potrebno prvenstveno reći da je potrebno provesti procjenu imaju li efikasnosti u kompaniji koji će je učini profitabilnijom i efikasnijom”, naglasio je.

“Knjiški pristup IPO-u je 9 mjeseci. Međutim, kada angažirate stručnjake, to se može odraditi i brže, ali i sporije. Postoji jako mnogo zakona koje Vlada mora donijeti da bi se taj proces mogao završiti. Ovisi, dakle, dosta i o zakonodavnom okviru. Mislim da nije nerealno da se to odigra već ove godine”, najavila je.

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze istaknula je kako Vlada ima više opcija kada želi privatizirati državnu kompaniju.

“Vlada ima više opcija. To smo vidjeli na CO i kako je CO privatizirana. Raspisan je javni natječaj. Alternativa tome je IPO, odnosno način nuđenja dionica koji unaprijed kaže na koji način će se dionice i svima se nude na isti način. Velika sam zagovornica prodaje preko IPO-a jer to financijski utječe na hrvatsko tržište”, rekla je.

“Nikada ulaganje u dionice nije jedini način na koji ljudi trebaju štedjeti. Uzimanje kredita sigurno nije put na koji treba voditi kućni bužet. Zakon o IPO-u, kod nas Zakon o tržištu kapitala, isti je za cijelu EU”, dodaje.

Rekla je pozdravlja izlazak nacionalnih poduzeća na tržište. “Privatizacija je u nekim područjima donijela dobre rezultate”, naglasila je.

“Vrlo je zanimljivo koliko je hrvatska javnost negativno nastrojena prema privatizaciji. Kada realno ekonomski i financijski gledano, naše autoceste su izgrađene na našoj zemlji, ali su izgrađene kreditima. Dakle, one nisu naše. Dužni smo jako puno novaca da bi otplatili autoceste i mislim da je racionalno ići na privatizaciju autoceste jer će se tako smanjiti opći dug države, ali i uvesti neke efikasnosti”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.