Geto: Prodaja HEP-a je izdaja hrvatskih interesa i društva

Vijesti 05. sij 201714:02 > 14:49
N1

Sindikalni povjerenik u HEP-u, iz sindikata Tehnos, Denis Geto, komentirao je moguću prodaju paketa dionica HEP-a.

Proučavao je najavu preko blagdana i zanimljivo mu je da je vijest objavljena baš u to vrijeme, ali i činjenica da otad nismo čuli nikakve nove argumente. Čini se da je privatizacija nešto oko čega se stvorio konsenzus u politici; Ivan Vrdoljak (HNS), Most, kao ni SDP nemaju ništa protiv privatizacije, osim što imaju nekoliko prigovora. Upitan je kako se ona može spriječiti u takvim uvjetima.

“Mainstream scena koja se slaže oko ovoga, vlada nama već 25 godina je samo produžena ruka krupnog kapitala, bez obzira radi li se o HDZ-u ili SDP-u… Oni non stop prodaju našu imovinu i pogoduju krupnom kapitalu. To je prava istina. Oni su isti – SDP nije eksplicitno rekao da je protiv privatizacije, a lijepo je da ste spomenuli i g. Vrdoljaka, on to i dalje zagovara, iako nema nikakvu funkciju u politici”, kazao je Geto, ujedno i član RF-a.

“Smatram da je to izdaja hrvatskih interesa i interesa društva u cjelini”, naglasio je. “HEP nije bilo kakvo, već strateško poduzeće. Oduvijek smo govorili da HEP, šume i vode ne smijemo privatizirati, a ja bih to proširio i na HT i Inu, velika infrastrukturna poduzeća, koja su strahovito društveno korisna, ne samo zbog infrastrukture. U HEP se stalno poseže – i kroz različita sponzorstva, izvlačenja dobiti ili programe, socijalne ili društveno korisne programe”, podsjetio je Geto.

Nije li problem u politici, koja izvlači novac iz državnih tvrtki ispod stola i ne bi li privatni vlasnik funkcionirao kao kontrola, upitan je zatim.

“On ulazi sa svojim kapitalom da bi ga oplodio. U tržišnoj ekonomiji mogu postojati i državna i javna poduzeća, ali privatnicima je cilj izvući najviše za sebe, nije vam interes što će to značiti za društvo, koliko će biti zaposlenih, hoće li biti zadovoljni – već treba smanjiti broj radnika i izvući profit”, kazao je.

Oko dvije milijarde kuna je dobit HEP-a u prošloj godini, milijarde kuna su ispred nas u godinama koje dolaze.

“Pa zašto onda prodaja? Smeta li to nekome? Ako svima odgovara ovakav HEP, zašto ga se dira?”, pita on.

Na konstataciju da bi ovdje država ostala u potpunoj kontroli nad ključnim odlukama, a putem IPO-a bi se dionica domogli mali dioničari, što bi bilo drugačije od prijašnjih modela, kaže:

“Neka mi netko objasni što je to drugačije bilo kada se Ina počela prodavati? I tada se pričalo da će država ostati u kontroli. Sada se govori o drugačijem modelu, ali to je isto: jednom kad zagrizete u supstancu, ta privatizacija postaje nezaustavljiv proces”, kazao je Geto.

“Ovo je privatizacija, kako god je nazvali i koliko god postotaka dali u privatno vlasništvo. Nikakva privatizacija nije dobra za HEP”, naglasio je.

O prijetnjama da će isključiti struju u znak protesta protiv privatizacije, kaže:

“To je bila strategija, a i dalje je strategija. Nismo dovoljno jaki da sazovemo konferenciju za medije, kao što to stalno radi ministrica Dalić, mi se moramo izboriti da se čuje glas radnika i da se potakne rasprava u široj populaciji. Ako građanima date glas da o tome govore, vidjet ćete koliko je mali broj građana koji su za privatizaciju”, kazao je.

“Mi smo toliko ogorčeni i odlučni da obranimo kompaniju da smo spremni posegnuti za svim sredstvima… Ako će to u konačnici biti štrajkovi, dogodit će se zato što većina stanovništva podržava naše ideje i mislim da zbog toga ne bi nikome bilo žao da ostanu bez struje na neko vrijeme”, kazao je o mogućnosti štrajka.

Na pitanje što bi se dogodilo s bolnicama i drugim vitalnim ustanovama, kazao je da “mi, kao prvo, nećemo isključivati struju”, dok svaki važan objekt mora imati svoje napajanje i njemu se nikada ne isključuje struja.

“Male su šanse za prekid opskrbe, ali ako se to dogodi, desit će se kada velika većina nas bude stajalo iza te odluke”, kazao je.

No, radnici nisu vlasnici HEP-a, nego država, kojom upravlja vlast, a Hrvatska je tržišna ekonimija, navela je Nataša Božić.

Poskupljenje struje, izvlačenje profita

“To tko upravlja državom je veliko pitanje. Problem je što se loše upravlja, ali nije problem što je to državna tvrtka, nego što njome loše upravlja politika”, kaže Geto. Upitan zašto je onda protiv privatnog partnera, odgovara:

“Mi moramo to mijenjati. A što trebam reći? Da trebamo prijeći na socijalizam? To ne mogu danas reći. Moramo promijeniti način razmišljanja: političari moraju biti demokratičniji. Ako želite nešto privatizirati, to je tvoja stva, ali otvorite onda javnu raspravu i onda neka se o tome zaljučivati. A ovo sada – da imate par članova Vlade, koji nama tumače, nama kojih je četiri milijuna, kako je to sve super, to je pogrešno”, kaže Geto.

O referendumu o HEP-u kaže da nije protiv, ali je još prerano za govoriti o tome.

Misli da bi građani kazali da žele da HEP ostane u stopostotnom vlasništvu države, ali prvenstveno misli da o privatizaciji ne treba niti raspravljati sada.

“Ne mislimo da je HEP naš, da pripada radnicima, ali mi se obraćamo društvu, o sveopćoj društvenoj koristi”, kazao je Geto. “Branimo korist Republike Hrvatske. Po meni bi računi za struju bili skuplji, iz više razloga. Prvi je što je vlasniku bitno izvući što veći profit, zatim održavanje usluga, što se može vidjeti na primjeru HT-a i na tome koliko se često moraju rješavati kvarovi”, kazao je Geto.

O vlastitoj izjavi da se novac za kupnju Ine treba namaknuti revizijom tzv. Vatikanskih sporazuma, a ne prodajom HEP-a, kazao je da je to bilo osobno mišljenje.

“Ja sam antikapitalist i u tom smislu smatram da bi trebalo nacionalizirati sve, a nakon toga svima koji dobivaju nešto dodatno treba odrediti porez na imovinu i visoke plaće, s jako progresivnim porezima. Smatram da ne treba slati vojsku u Afganistan, da treba preispitati članstvo u NATO-u, kao i Vatikanske ugovore, zatim javna i lokalna samouprava i broj ambasada koje bi se mogle malo ‘skupiti’. Ima se na čemu štedjeti”, kazao je Geto.

Veterani – trojanski konji tajkunizacije

Napomenimo i da se Getova stranka Radnička fronta zalaže protiv poklanjanja dionica HEP-a ratnim veteranima. U oštrom su priopćenju navode da mali dio ukupnog broja veterana – redom s ogromnim penzijama i viškom vremena – koji su profesionalci, nazivaju se “braniteljima”, govore tobože u ime svih ljudi koji su bili u ratu i misle da imaju pravo svima govoriti što i kako trebaju raditi i živjeti, te da su vrhunski arbitri “domoljublja”.

“U stvarnosti oni nisu ništa drugo doli HDZ-ovi plaćenici, što se recentno vidjelo po šatorašenju. Svojim inzistiranjem na često proustaškom i fašistoidnu traženju ‘neprijatelja’ u ‘Jugoslavenima’, ‘komunistima’, Srbima, pederima i sl., oni su zapravo korisni idioti kapitala jer se bore protiv onih koji pokušavaju artikulirati ideje o socijalno pravednom društvu, skrećući teme na plemensko-fašistoidne ideje, kako bi se očuvao status quo, tj. siromaštvo, bijeda i nejednakost u kojem živimo. Ti veliki ‘domoljubi’ prosvjeduju kad se dira u njihove povlastice i kad je to potrebno njihovim šefovima u HDZ-u, ali nemaju ništa protiv da se krčmi narodna imovina (npr. Ina i HEP), a još manje protiv toga da oni na tome zarade. To što će dvije milijarde dobiti od HEP-a umjesto u proračun ići u privatne džepove te što će svi plaćati skuplju struju, a što će HEP-ova infrastruktura propadati (kao što vidimo i u slučaju Hrvatskog telekoma, kojemu je neisplativo ulagati u novu optiku pa imamo najlošiji i najskuplji internet u Evropi), to našim ‘braniteljima’ nije bitno”, navodi RF u svom priopćenju povodom najave braniteljskih udruga da će tražiti dio HEP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.