'Zastupnici trebaju raditi u interesu građana, ne lobista'

Vijesti 18. sij 201712:27 > 12:35
N1

Gostujući u programu N1 televizije Marina Škrabalo iz CMS-a i Dijana Šobota iz SSSH komentirale su današnju informaciju kako su neki hrvatski eurozastupnisi podržali amandmane na izvješće o obvezujućoj razini socijalne zaštite svih građana Europske unije.

Uoči sutrašnje rasprave u Europskom parlamentu o izvješću Marije Joao Rodrigues, kojem je cilj osigurati obveznu razinu socijalne zaštite svih građana Europske unije, prema navodima Centra za mirovne studije, HSS-ovi i HDZ-ovi europarlamentarci, u sklopu EPP-a, ali i liberali IDS i HNS, sudjelovali su u izradi amandmana protiv minimalne plaće za dostojani život, ali i reguliranja prava na rodiljni i roditeljski dopust, kao i pomoći Hrvatskoj kroz zajedničke financije. Prema informacijama CMS-a, u radnoj skupini je sudjelovala i Dubravka Šuica. Međutim, premijer Andrej Plenković tvrdi kako ne zna ništa o takvim amandmanima te je najavio da će se danas popodne čuti sa svojom europarlamentarkom.

“Sutra je na rasporedu opća rasprava i usvajanje izvještaja o europskom stupu socijalnih prava koji bi trebao bit smjernica Europskoj komisiji i Europskom parlamentu i dati im mandat za politčko djelovanje za donošenje seta regulative za definiranje stupa tih prava. Imamo regresiju u odnosu na korake koji su već odrađeni u prosincu kada je to isto izviješće usvojeno i gdje su si zastupnici pučana podržali to, a sada su tu amandbmani kojima se unazađuje sadržaj europskog stupa socijalnih prava. Te amandmane su podržai i hrvatski zastupncii konkretno Šuica, a te amandmane podupiru pučani i liberali i radikalni europarlamentarci. Ima niz amandmana koji narušavaju meritum socijalnog stupa. Svi amandmani idu u smjeru da se ukine obvezujući karakter europskog stupa socijalnih prava, pogotovo u onom području kako su iovako fluidno i nejasno postavljeni, a sva ona područja koja se žele osnažiti kako bi radnici ostvarili svoja prava, poput minimalne plaće, porodiljnih naknada, itd., umanjuje se obvezujući odnos poslodavaca prema radnicima. Tu se ide u fleksibilizaciju i da bi se ukinue taj obvezujući odnos poslodavaca”, upozorava sindikalka Dijana Šobota.

“Moram reći da sam vrlo iznenađena da naš premijer Plenković nije informiran kakvi su amandmani na dnevnom redu vezeno uz usvajanje ovog izvještaja, ali vjerujem da će se brzo i efikasno informirati. Njemu obično detalji ne promiču, a ovo nije detalj budući da je ime Dubravke Šuice jasno navedeno u grupi zastupnika koji su ovo podržali. To je na stranicama Europskog parlamenta. Ovi amandmani su stigli kao sačekuša, nakon što je već postignut konsenzus na razini odbora”, upozorava Marina Škrabalo.

“Mi već mjesecima svjedočimo teškoj, mučnoj, ali ipak hrabroj raspravi na razini europskih institucija. Ta rasprava je vrlo živa među sindikatima i organizacijama civilnog društva, ali i među poslodavcima širem Europe. Europski stup socijalnih prava je Junckerovo obećanje da će se nakon ekonomske krize, koja je doslovno satrala mlade i radništvo, da napokon će se institucije EU baviti onome što im je u mandatu, da je EU prostor sigurnosti i zaštite radničkih prava za sve građane”, naglašava Škrabalo.

Dodala je ako je ona detaljno informirana preko mreže Solidarmreže 60 organizacija civilnog društva iz cijele Europe čiji je CMS član, i krovne sindikalne organizacije.

“Poslodavačke organizacije, prije svega Business Europe, intenzivno lobiraju na različitim točkama kako ne bi došlo do dodatne regulacije. Salno se vrti mantra da fleksibilizacija i deregulacija će nam pomoći u konkurentnosti”, istaknula je Škrabalo.

Škrabalo je apelirala na građane i građanke da izvrše pritisak na navedene zastupnike te kako bi u Europskom parlamentu prestali zastupati interese krupnog kapitala na uštrb vlastitih građana, već radili za dobrobit onih koji su ih tamo izabrali.

“Želimo apelirati na sve građane i građanke, koji su i izabrali eurozastupnike, da pošalju mailove svojim eurozastupnice da glasuju sutra za izvještaj s originalnim sadržajem i amandmanima koji idu korak dalje, da budu hrabri i krenu raditi na vrlo jednostavnim stvarima –  kada se radi o izračunu minimalne plaće da se uzme u obzir zaštita od siromaštva; da se krene u nove financijske mehanizme za razvoj socijalnih usluga. Neprihvatljivo je da zastupnik u RH bilo koje stranke, u zemlji u kojoj je svaka peta osoba u riziku od siromaštva i gdje je svaka četvrta mlada osoba u provinciji niti radi niti se školuje. Imamo odgovornost da se borimo za nacionalni interes. U Europi postoji mehanizmi za razvoj socijalne podrške, socijalnih usluga i zaštitu od siromaštva”, pojašnjava Škrabalo.

Škrabalo je predložila: “Prvo, da se europski socijalni stup mora primjenjivati u svim država EU, a ne samo u eurozoni. Drugo, da se krene u obračun izuzimanje država u obrazovanje i socijalnih usluge i zaštitu od siromaštva od obračuna prekomjernog deficita. Mi bismo očekivali da se naši euzastupnici bore za interese svojih građana, a ne priklanjaju velikim lobistima koji na kraju ne prodiru do svih pučana”.

Šobota je naglasila kako Andrej Plenković često proklamira zaštitu socijalnih prava, ali kada dođemo do situacije da se to treba realizirati, to se ne događa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.