N1 u Davosu: Plenković i Vučić neće se bilateralno susresti

Vijesti 20. sij 201709:03 > 09:09
RUBEN SPRICH

Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjelovat će na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu na panelu pod nazivom "Go East: Strenghtening Europe's Neighbours“.

U raspravi će sudjelovati i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz i povjerenik Europske komisije za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Od bilateralnog susreta dvojice premijera neće biti ništa, iz Davosa javlja naša reporterka Katarina Brečić.

Najavjuljuči panel u četvrtak, hrvatski je premijer kazao da će “razgovarati o politici susjedstva, daljnjoj politici proširenja EU i suočavanju s izazovima koji postoje, a poruka je Hrvatske da je prije svega nužna stabilnost u našem susjedstvu jer to omogućuje kvalitetan i prosperitetan rast naše zemlje”.

U petak će premijer uz sudjelovanje na panelu pod nazivom “Go East: Strenghtening Europe’s Neighbours” sastati i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Svjetski gospodarski forum, neprofitna organizacija osnovana 1971. sa sjedištem u Ženevi, ove godine u središtu interesa godišnjeg sastanka ima pitanje populizma na koje će političari, ekonomisti, znanstvenici, umjetnici i aktivisti pokušati dati odgovore iz različitih aspekata.

Gotovo 300 političkih čelnika iz 70 zemalja i oko 1000 čelnika velikih kompanija raspravlja o tome od utorka do petka u Davosu, kao i o poticanju gospodarskog rasta, socijalnoj inkluziji i širenju automatizacije u industriji što dovodi do ukidanja radnih mjesta.