Otvara se prva hrvatska bolnica za ovisnike o internetu

Vijesti 06. velj 201709:52 > 09:56
Freeimages

U zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" otvara se dnevna bolnica za internetske ovisnike, prva takva ustanova u Hrvatskoj.

Iza koncepta dnevnih bolnica za ovisnike o alkoholu i kockanju, a sad i internetu, stoji dr. Irena Rojnić Palavra, psihijatrica koja će se u podjeli multidisciplinarnog tima baviti upravo internetskim ovisnicima, piše Slobodna Dalmacija.

O tome tko su zapravo ovisnici o internetu, dr. Rojnić Palavra kaže kako se najčešće radi o mladim osobama koje na internetu pronalaze nešto radi čega se osjećaju bolje, a ne mogu to pronaći s ove strane ekrana.

“Ponekad je to društvo, zabava, potvrda koju dobivaju od drugih, realizacija fantazija, bijeg od turobne stvarnosti… Vrlo često se radi o osobama čija je obiteljska struktura nezdrava ili narušena. Najčešće ovisnosti su o videoigricama, društvenim mrežama i pornografiji, a budući da nemamo dovoljno iskustva s ovisnošću o različitim internetskim sadržajima, teško je reći koja je najteža. Pretpostavila bih da su to videoigrice, no to ćemo tek vidjeti”, kaže Rojnić Palavra.

Kako prepoznati patalošku ovisnost?

Nije lako prepoznati patološku ovisnost o internetu u odnosu na ovisnost o tehnologiji koju nameće suvremeni život. Psihijatrica Rojnić Palavra objašnjava da su te dvije stvari u pravilu isprepletene i teško ih je odijeliti, te da se kod prekomjerne uporabe računala i mobitela najčešće radi upravo o internetskim sadržajima poput društvenih mreža, videoigrica, različitih portala i slično.

Na pitanje koliko sati provedenih online se smatra problemom, psihijatrica odgovara: “Ako ste na internetu četiri do pet sati dnevno, a pritom se ne bavite školskim ili poslovnim aktivnostima, to je zaista previše. No, važnije od broja sati provedenih na internetu jesu simptomi, odnosno funkcioniranje osobe. Ostajete li na internetu sve duže i duže, tražite sadržaje sve jačeg sadržajnog potencijala, gubite kontrolu nad vremenom provedenim za računalom ili mobitelom, nervozni ste kad nemate pristup internetu i jedva čekate da se ponovno ulogirate, imate problema u obitelji, u školi ili na poslu zbog interneta, obećajete sami sebi da ćete prestati, ali ne uspijevate, ustrajavate u navedenim aktivnostima unatoč posljedicama – vrijeme je da potražite stručnu pomoć.”

Nema preciznih podataka o broju internetskih ovisnika u Hrvatskoj, a stručnjaci procjenjuju da ih u populaciji ima 11 posto. Na razini Hrvatske to bi značilo više od 400.000 ljudi, piše Slobodna Dalmacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.