Više se kažnjava psovanje Mamića nego 'Ubij Srbina'

Vijesti 19. ožu 201711:23 > 11:31
Ilustracija

Već godinama policija vodi crnu listu problematičnih navijača i huligana. Trenutno je u tom registru više od 5 tisuća ljudi, pripadnika raznih navijačkih skupina. No, postoje tri liste odnosno kategorije prekršitelja - od onih lakših do najtežih.

Na listi A imena su onih koji su ili preventivno zadržani ili su po prvi puta uhvaćeni u lakšem prekršaju.

Ta lista ima najviše imena – ukupno više od 3 tisuće – i gotovo polovinc su pripadnici Bad Blue Boysa.

Lista B nešto je teža kategorija – popis je to onih koji pod utjecajem alkohola ili droga izazivaju nerede, ili su lakši recividisti – dakle oni koji imaju po dva ili tri prekršaja te zabrane dolaska na određene utakmice. Na toj je listi 2.166 osoba i nju predvode pripadnici Torcide.

Lista C je zapravo lista huligana – onih najupornijih, najnasilnijih – koji izazivaju nerede i uhvaćeni su u težim prekršajima ili kaznenim djelima. Takvih je u Hrvatskoj trenutno 182, najviše Bad Blue Boysa.

Dodajmo kako se situacija mijenja jer imena, ovisno o ponašanju kojeg policija prati, putuju iz jedne kategorije u drugu. Inače, te liste dizale su mnogo buke: 2014. igrači Hajduka odbili su izaći na teren na Maksimiru jer je Torcida, uvjerena da Dinamo šalje svoje popise policiji, odbila ući na jug nakon što dio navijača Hajduka nije smio na stadion. Derbi se nije održao.

Izdvojili smo i nekoliko incidenata na stadionima koji se najviše pamte, iako samo posljendjih nekoliko godina.

Najsvježiji je onaj prošloga tjedna na Poljudu, na utakmici Hajduka i Rijeke koja je zbog incidenata prekidana nekoliko puta – palile su se baklje, čuo se ustaški pozdrav i povici mržnje te je jedan maskirani 22-godišnjak sa šipkom u ruci utrčao u teren. Policija je,izmeđuostaloga, zbog poticanja na mržnju procesuirala četvero. Bilo je tu i mnogo nasilja nakon utakmice, međusobnih obračuna i napada, s čime se policija također bavi.

Zatim, prošlogodišnja utakmica na Europskom prvenstvu s Češkom zbog kojeg se crvenila cijela Hrvatska. U Francuskoj su huligani ubacili baklje na teren, topovski udar ,sukobili se na tribinama, a čuli su se i povici “Za dom spremni”. Zbog izazivanja nereda kao kaznenog djela, Hrvatska policija prijavila je 14 osoba.

Prije samog Europskog prvenstva, na prijateljskim utakmicama, također sramotni ispadi. U Osijeku, na utakmici hrvatske reprezentacije protiv iraelske čuli su se povici “Za dom spremni”, a koristila se i pirotehnika. Tamo je bio i tadašnji premijer Orešković, zajedno s izraelskom veleposlanicom i nekim ministrima. Vlada je poslije pisala priopćenje i osuđivala to ponašanje. No, do danas ni jedna osoba nije identificirana niti privedena zbog toga niti se zbog toga prekidala utakmica ili praznila tribina.

Na utakmici Hrvatske i Italije na Poljudu 2015. nova sramota. Iako se okršaj dvije reprezentacije igrao pred praznim tribinama, što je bio rezultat ranijih navijačkih ispada, na travnjaku je osvanuo kukasti križ koji je zgrozio i Hrvatsku i svjetsku javnost. Otvorena je istraga, no ni nakon više od godinu dana, ni uz snimke nadzornih kamera i raspisivanje novčanih nagrada za informacije – nitko nije uhićen.

Pamti se također i kvalifikacijska utakmica za EURO, između Hrvatske i Italije krajem 2014. u Milanu. Prekidana je zbog baklji koje su letjele na teren, grmilo je i “Za dom spremni”, izvješena je i zastava sa slovom “U”, došlo je do sukoba. Talijani su uhitili šesnaestoricu, naša je policija kasnije identificirala jednog zbog zastave i zatražila mjere zabrane dolaske na utakmice za sve njih.

A zatim i utakmica 2013. koju je hrvatska reprezentacija igrala protiv Islanda na Maksimiru. No na toj je utamici nakon pobjede, Joe Šimunić uzeo mikrofon i vikao, ne jednom, “Za dom spremni. Šimunić je dobio kaznu FIFA-e, ne samo novčanu, nego i zabranu igranja 10 utakmica – a kasnije ga je i naš sud kaznio pravomoćno s 25 tisuća kuna kazne.

Pitali smo zato HNS koliko su kazni platili posljednjih 10 godina – nisu baš imali vremena pa su nas uputili na svoj web. Iz pregleda petstotinjak stranica različitih priopćenja zaključili smo da je Savez u periodu od 2012. do 2016. platio gotovo 3,5 milijuna kuna kazni FIFA-i i UAFE-i.

Pogledajte cijelu priču.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.