"Nije posao premijera da na požarištu drži šmrk u rukama"

Vijesti 25. srp 201708:47 > 08:47
N1

Petar Škorić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a u Splitu, gostovao je u Novom danu i komentirao situaciju u gradu vezano uz požare koji su prošli tjedan pogodili splitsku okolicu.

Gori li još uvijek požar izazvan političkim odnosima nakon požara koji je pogodio Split i okolicu?

Naravno da gori, mi smo svjedoci ove godine da je broj požara ogroman. Nesnosne vrućine dovele su do toga i ovaj veliki požar koji je pogodio Split i okolicu, požarna linija koja je bila duga 15 kilometara, dovela je do toga da se mnogi preispituju, dijelom i s pravom, kakav imamo sustav, što je dobro, što loše. Međutim, ušli smo u prostor gdje je došlo do politiziranja. Smatram da je to potrebno prepustiti nadležnim službama, da učine raščlambe, da vide što je bilo. Sazvali smo tematsku sjednicu Gradskog vijeća da se vidi što je tko učinio. Naš gradonačelnik rekao je da smo imali nespremno stanje, da neki nisu radili svoj posao. Pukotine u sustavu, od održavanja terena, protupožarnih prosjeka, do zapuštenih površina u privatnom vlasništvu, sve svjedoči o cjelokupnoj nespremnosti zajednice za protupožarne aktivnosti. Odnosi između službi raspravit će se na višoj razini. Već smo sad uočili određene stvarii koje treba mijenjati u tom smislu. To za nas nije novina, tu smo primijetili određene pukotine i zato Vlada radi na Strategiji Nacionalne sigurnosti. Kroz sve te propise želimo organizirati pravodobniju reakciju nadležnih službi. 

Je li dio građana s pravom ljut?

Logično i normalno da svatko kome gori kuća bude ogorčen i nezadovoljan. Riječ je o požarnoj fronti koja je u jednom trenu dosegla dužinu od 15 kilometara i bilo je nemoguće organizirati se u svakoj kući. Među prosvjednicima je bilo najmanje takvih, ovo je bilo nešto drugo, ovo je bila Facebook revolucija, sad pokušavaju stjecati političke poene, prozivati ljude koji nemaju nikakve odgovornosti. Indikativno je da je na dan požara konstituirano Gradsko vijeće. Imamo vlast koja je tu nekoliko dana, a gradonačelnika koji je fantastično reagirao. Danas da netko ide prozivati gradonačelnika, tko se nije ni približio požaru, nije primjereno.

Kako komentirate zahtjev Marijane Puljak, koja je tražila ostavku premijera Plenkovića i gradskih vlasti?

Komentirati zahtjev vlasnice i predsjednice privatne stranke Pametno, potpuno je neprimjereno, jer je licemjerno. Stranka Pametno vlasništvo je bračnog para Puljak i kolokvijalno se zove OPG Puljak. Puljak smo pozvali da sudjeluje u vlasti, za Karepovac je bila pozvana.

Kako komentirate činjenicu da je premijer Plenković pobrao ovacije za dolazak u Split?

Izgleda da populizam prevladava. Kad dođe bilo koji dužnosnik, pomaže li on ili odmaže? Kad vidimo fokus javnosti i brojnih službi, ja bih zabranio političarima uopće dolazak na takva požarišta. Kao što bih zabranio, da ja vodilm vatrogasce, da me mediji zovu dok ja koordiniram gašenje požara. Posao predsjednika Vlade sigurno nije da dođe na požarišta i drži šmrk u rukama, populizam da prevladava i da se na taj način populizmom dižu politički poeni. Naravno da je uloga i zadaća svake vlasti prikazati i sućut prema stradalima i zainteresiranost da se predmeti riješe, ali to je sasvim drugo od ovoga da se političare tjera na populizam. Jesu li time doprinijeli sustavu ili su dolaskom odnemogli?

Hoće li Andro Krstulović Opara snositi odgovornost zbog izjave da je očigledno da sustav ne funkcionira, ako je premijer Plenković rekao da je sustav dobro reagirao?

Ne, dapače. To je izazvalo apsolutno i simpatije i mi smo upozorili na probleme koji su u našoj nadležnosti. Jučer smo imali izaslanstvo Ministarstva poljoprivrede, s kojima smo razgovarali kako na primjeren način odgovoriti na štetu u požarima. Otvoreno razgovaramo o tim problemima. Poduzimamo niz aktivnosti, gdje ćemo konkretnim mjerama umanjiti posljedice ovakvih i sličnih požara.

Je li Karepovac tempirana bomba?

To je problem prisutan od samog početka. Znamo da je Karepovac gotovo ilegalno odlagalište otpada. Mi tu temu godinama nastojimo riješiti kroz centar za odlaganje otpada u Lećevici. Proces sanacije Karepovca trebao je započeti, ali nas je u međuvremenu zadesio ovaj požar pa je proces pauziran.

Hoćemo li plaćati kazne zbog Karepovca, koji je ilegalan?

Predviđene su kazne za godinu i pol, dvije dana. Vjerujemo ukoliko ne bude dalje problema i sanacije da kazni neće biti. Pozivam i oporbu da daju konstruktivno rješenje, ali ne populizmom.

Ima li grad problem s urbanizmom, na što upozoravaju arhitekti?

Nama je jedna od prvih stvari koje smo zacrtali provedba GUP-a. Mi smo imali izmjene i dopune prostornog plana u prethodnom mandatu. Ima puno problema, propusta, ne može se sve propisati zakonom i urediti, ali očekujemo da i oporba i svi daju svoje mišljenje i sugestije. Ja ne smatram da ništa ne valja u ovom gradu, ima puno divnih stvari i cijela zajednica treba raditi na tome.

Kako komentirate koaliciju s HGS-om?

Što se tiče splitskog HDZ-a, nismo dosad bili u koaliciji, vjerujemo, s obzirom na dosadašnji tijek razgovora, mislimo da nećemo imati problema. HGS nije tipčna sltranka, vjerujemo da ćemo riješiti stvari. Ne postoje ucjene, mogu pohvaliti i pristup u konstituiranju gradske vlasti. Vjerujem da dosta ovisi o osobnoj suradnji i imamo konstruktivan pristup i imamo ljude koji ne razgrađuju nego grade.

Hoće li biti usvojen gradski proračun?

Hoće. Split je jedan od rijetkih gradova koji funkcioniraju po privremenom financiranju. Sad, nakon sjednice Gradskog vijeća, napravit ćemo raščlambu. I proračun dimenzioniramo da osiguramo sredstva za osiguranje stanja i prevenciju da se ovakve stvari ne dogode ponovno. Ključno je osigurati da grad normalno krene, a sljedećim proračunom ćemo osigurati sve što je potrebno.

Je li grad sad spremniji za nove slične situacije?

Svakako da je grad spremniji. Mi smo u ponedjeljak navečer sazvali i stožer za spašavanje, gdje su bili pročelnici svih službi i komunalna poduzeća. Normalno kad se nešto slično ponovi po određenom obrascu, da će biti lakše Međutim, treba nam konstanta. U miru se rade aktivnosti, ne trebamo odbaciti ni vježbe ni osposobljavanje i stvari koje su se radile u bivšoj državi, označavajući ih kao negativne .Siguran sam da ćemo strategijom i Zakonom o domovinskoj sigurnosti postići da se i lokalne zajednice organiziraju da više sredstava ulažu u prevenciju. Imamo različite pristupe i stupove odgovornosti, a država je ta koja definira propise.

Koliko će dugo tinjati u odnosima HDZ-a i oporbe, je li završen sukob koji je izazvala izjava predsjednice da vojska nije izašla na teren?

Vjerujem da je završen taj “sukob”. Tu se dosta spekulira o upotrebi, je li trebala vojska. Da je netko stradao, pitanje bi bilo gdje je vojska.

Hoće li se utvrđivati odgovornost Ante Sanadera, vatrogasne zajednice?

O tome ćemo tek znati nakon raščlambi i izvješća. Kad govorimo o razmjerima požara, on je ogroman, ali nije bilo ljudskih žrtava. Treba utvrđivati odgovornost i vidjeti ima li krivaca. Treba svatko preispitati sebe, od svoje kuće, okoliša, kvarta, do pitanja djelovanja i funkcioniranja službi. Ja se zalažem za to da animiramo cijelu zajdnicu da bude u funkciji sprečavanja nastanka i sudjelovanju u sprečavanju katastrofa. Što da se dogodi veliki potres?

Koji je vaš odgovor ljudima na prosvjedu?

Naravno da shvaćamo ljude i imamo maksimalno razumijevanja za njihove probleme. Smatram da najveći broj ljudi koji je organizirao prosvjede nije bio tu zbog požara. Čudno je kad su organizatori prosvjeda uglavnom udruge koje se financiraju iz gradskog proračuna, koje nemaju veze sa sustavom zaštite i spašavanja, koje se nisu angažirale u gašenju požara. To onda poprima sasvim druge, pa i političke konotacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.