Tko je od lokalnih čelnika osposobljen za civilnu zaštitu?

Vijesti 25. srp 201717:57 > 18:01
Izvor: N1

Svi lokalni čelnici trebaju proći osposobljavanje za obavljanje poslova civilne zaštite. Međutim, u praksi kod novih čelnih ljudi lokalne samouprave stvari zasad stoje drugačije.

Naime, nitko od novoizabranih župana, gradonačelnika te načelnika općina, kao i njihovih zamjenika, još nije prošao tečaj osposobljavanja za obavljanje poslova civilne zaštite, potvrđeno je iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) tportalu. Stoga se postavlja pitanje – kako mogu voditi stožere civilne zaštite i koja je uopće svrha osposobljavanja?

Bi li Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita, da je prije nekoliko dana u Splitu proglašena velika katastrofa, mogao preuzeti rukovođenje Stožerom civilne zaštite, kako to predviđa Odluka o osnivanju Stožera civilne zaštite Grada Splita iz svibnja 2016. godine, iako nije osposobljen za obavljanje poslova civilne zaštite sukladno Zakonu o sustavu civilne zaštite?

Može li njegov zamjenik Nino Vela biti na čelu Stožera civilne zaštite ako nije završio osposobljavanje, onako kako to predviđa Pravilnik o sastavu stožera donesen u travnju 2016. godine?

No to su pitanja koja se odnose na sve svježe izabrane načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike.

Zakon o sustavu civilne zaštite propisuje da su ‘općinski načelnik, gradonačelnik i župan dužni osposobiti se za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od šest mjeseci od stupanja na dužnost, prema programu osposobljavanja koji provodi Državna uprava’. Međutim, s obzirom na to da su lokalni izbori održani u svibnju i da je bilo potrebno vrijeme da se oforme tijela izvršne vlasti, još nitko od novoizabranih čelnika i čelnica osposobljavanje još nije prošao.

‘Podsjećamo da je zakonski rok za osposobljavanje općinskog načelnika, gradonačelnika i župana za obavljanje poslova civilne zaštite šest mjeseci, koji još nije istekao’, navode u DUZS-u i dodaju da osposobljavanje traje osam sati, a sastoji se od teorijskog dijela i studije slučaja. ‘Osposobljavanje novoizabranih čelnika planira se provesti od rujna do studenog 2017. godine’, ističu u DUZS-u.

Napominju i da se teorijski dio sastoji od nekoliko nastavnih cjelina kao što su sustav civilne zaštite, planske aktivnosti u sustavu civilne zaštite i izgradnja kapaciteta za djelovanje, rukovođenje i koordinacija operativnih snaga sustava civilne zaštite, osnove kriznog upravljanja, procjena rizika, odnosi s javnošću, medijima te psihološki aspekti ponašanja u kriznim situacijama.

Za razliku načelnika, gradonačelnika i župana, čije je osposobljavanje regulirano zakonom, njihovi zamjenici, koji u pravilu jesu na čelu stožera civilne zaštite, kao i članovi stožera, trebaju, prema Pravilniku o sastavu stožera, načinu rada te uvjetima za imenovanje načelnika, zamjenika načelnika i članova stožera civilne zaštite, u godinu dana od imenovanja završiti s osposobljavanjem.

Mogu li u periodu u kojem nisu završili osposobljavanje biti na čelu stožera i tko umjesto njih treba voditi stožer ako oni to ne mogu, pitanja su na koja iz DUZS-a do zaključenja teksta tportal nije dobio odgovore. Ako mogu, onda se postavlja pitanje koja je svrha bilo kakvog osposobljavanja kad već rade taj posao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.