Sud EU propustio govoriti o neodrživosti Dublinskog sustava

Vijesti 26. srp 201711:47 > 12:04
N1

Sud Europske unije propustio je priliku govoriti o neodrživosti i neadekvatnosti Dublinskog sustava i tereta odgovornosti koju stavlja na države na vanjskoj granici EU, upozorila je za N1 pravnica Centra za mirovne studije (CMS) Vanja Bakalović.

Sud Europske unije u Luksemburgu odlučio je da je Hrvatska odgovorna za razmatranje zahtjeva za međunarodnu zaštitu osoba koje su masovno prešle njezinu granicu tijekom migracijske krize 2015.-2016.

Naime, “prema mišljenju Suda radi se o ilegalnim prelascima granice te je stoga prema propisanim odredbama Dublinske uredbe, odgovorna Hrvatska kao zemlja prvog ulaska. Dakle, Sud smatra da su vraćanja iz Austrije i Slovenije zakonita”, objašnjava za N1 Bakalović.

“Nažalost, Sud je propustio priliku govoriti o neodrživosti i neadekvatnosti Dublinskog sustava i tereta odgovornosti koju stavlja na države na vanjskoj granici EU”, napominje pravnica CMS-a i dodaje: “Osim toga, za razliku od izdvojenog mišljenja odvjetnice Sud ne smatra da bi se veliki broj dolazaka od rujna 2015. do ožujka 2016. trebao promatrati kao specifična situacija u kojoj je Dublin neprimjenjiv”.

“Odnosno, u tom slučaju Hrvatska je trebala odlučiti ili ne propustiti ljude te ih time izložiti nehumanom ili ponižavajućem postupanju i beskonačnim čekanjima na granici, a kako bi sebe zaštitila od ‘odgovornosti’ ili postupiti kako je postupila u rujnu i u dogovoru s drugim državama na tzv. balkanskoj ruti i EU omogućiti ljudima prolazak i dolazak na željene destinacije. Također, nakon ovakvog tumačenja može se zapitati koji su zakoniti i legalni putevi dolaska izbjeglica na teritorij Europske unije”, zaljučuje Bakalović.

Podsjetimo, najviši sud EU odlučio je da se pravila, po kojima izbjeglice moraju zatražiti azil u prvoj članici Unije u koju uđu, primjenjuju čak i u izvanrednim situacijama, a to znači da bi u Hrvatsku mogle biti deportirane stotine izbjeglica kojima je odbijen azil u Sloveniji i Austriji.

Sud se bavio sudbinom dviju afganistanskih obitelji i Sirijca koji su zatražili azil u Austriji i Sloveniji nakon što su napustili Hrvatsku, a prema presudi, za rješenje njihova slučaja odgovorna je Hrvatska, koja je otvorila svoje granice da bi izbjeglicama omogućila siguran prolaz na Zapad. Hrvatske vlasti su im ne samo dopustile ulaz, nego i organizirale prijevoz do granice sa Slovenijom u namjeri da se njihov zahtjev za azilom procesuira u drugim članicama EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.