Rajko Ostojić za N1: Sve bih ponovio, no uz bolju evidenciju

Vijesti 26. srp 201711:13 > 11:19
N1

Nakon što je Sud EU odlučio da je RH odgovorna za razmatranje zahtjeva za međunarodnu zaštitu osoba koje su masovno prešle njezinu granicu tijekom migracijske krize 2015.-2016. te je RH zaradila oštru kritiku zbog načina evidentiranja izbjeglica, Rajko Ostojić iz SDP-a, čija je Vlada tada bila odgovorna, komentirao je za N1 presudu.

“Mi bi to sve ponovili, Hrvatska nije mogla biti hot spot. Europska unija je oprala ruke. Politika je tada bila korektna i transparentna i jasna. Je li bilo pogrešaka u evidenciji – evidentno jest, ali nismo si mogli dozvoliti da budemo hot spot. Sjetite se, Hrvatska je imala izbjeglice prije 25 godine, taj naš osjećaj je prevladao. Ponovio bih sve, uz bolju evidenciju”, kazao je Ostojić.

Naime, Sud EU smatra da je Hrvatska odgovorna za razmatranje zahtjeva za međunarodnu zaštitu osoba koje su masovno prešle njezinu granicu tijekom migracijske krize 2015.-2016. i navodi da se te osobe treba smatrati da su nezakonito prešle vanjsku granicu Hrvatske u smislu Uredbe Dublin III

Drugim riječima, najviši sud EU odlučio je da se pravila, po kojima izbjeglice moraju zatražiti azil u prvoj članici Unije u koju uđu, primjenjuju čak i u izvanrednim situacijama, a to znači da bi u Hrvatsku mogle biti deportirane stotine izbjeglica kojima je odbijen azil u Sloveniji i Austriji.

Sud se bavio sudbinom dviju afganistanskih obitelji i Sirijca koji su zatražili azil u Austriji i Sloveniji nakon što su napustili Hrvatsku, a prema presudi, za rješenje njihova slučaja odgovorna je Hrvatska, koja je otvorila svoje granice da bi izbjeglicama omogućila siguran prolaz na Zapad. Hrvatske vlasti su im ne samo dopustile ulaz, nego i organizirale prijevoz do granice sa Slovenijom u namjeri da se njihov zahtjev za azilom procesuira u drugim članicama EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.