"Od nikoga nismo tražili zeleno svjetlo za Oluju"

Vijesti 05. kol 201711:21 > 11:26
N1

Kako su tekle pripreme za Oluju i na što je predsjednica željela ukazati današnjom porukom da se treba pokloniti svim pa i srpskim žrtvama, u razgovoru za N1 otkrio je Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova i sadašnji posebni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Kako su tekle pripreme za Oluju?

i vojno i diplomatski trajale su duže vrijeme pripreme, još krajem 1994. godine u 11. mjesecu smo razmišljali o pomoći u tom trenutku Bihaću i ministar Šušak i ja smo jedne večeri predlagali predsjedniku Tuđmanu da se napravi koridor od 20 kilometara kako bi se moglo pomoći.On se konzultirao s predsjednikom Clintonom i SAD i oni su sugerirli da se još borimo diplomatski. Predsjednik Tuđman je to prihvatio i sjećam se njegovih riječi – moramo biti spremni jer to može biti rat na cijelom području granične crte i moramo biti brzi. Kada su iscrpljene sve mogućnosti razgovora s lokalnim Srbima i kada nisu htjeli ni primiti u ruke Plan Z4, Martić ga je odbio, nakon svega skupa, rezolucija Vijeća sigurnosti da su UNPA područja okupirana i da je Beograd odgovoran, uključujući i za etničko čišćenje na tom području, kada su sve mogućnosti iscrpljene, Tuđman je donio odluku uz punu podršku političkog i vojnog vrha da se ide u vojno-redarstvenu operaciju Oluja.

Možete li zamisliti kako bi danas izgledala Hrvatska da su srpski vođe u tom trenutku prihvatili Plan Z4?

Hrvatska je prihvatila razgovore o planu Z4, ali nikada nije prihvatil Plan i to je bila diplomatska pobjeda Hrvatske. On se mijenjao i pokušalo ga se prilagodti onome što bi bilo prihvatljivo. Ne, RH ga nikada nije prihvatila, ali je bila spremna razgovarati o njemu tako da to ne mogu zamisliti jer ga u onom obliku nikada ne bismo prihvatili.

Je li najveća vrijednost Oluje da je spriječen genocid u okolici Bihaća i da je omogućila sklapanje Daytonskog sporazuma?

To je sigurno, to nema nikakve dvojbe da je to bio jedan od ciljeva Oluje, ministar BiH je uputio pismo i molio da pomognemo oko toga. Nisu to bili samo razgovori sa strane, nego i službene molbe da pomognemo Bihaću i to je razumjela i američka strana. Mi od nikoga nismo tražili zeleno svjetlo, ali smo partnere i prijatelje na vrijeme o svemu obavijestili.

Aktualni ste savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ona je imala vrlo zanimljivu poruku u Kninu u kojoj je izrazila žaljenje zbog svih žrtava – je li to i odgovor na stalne pritiske i kritike iz Beograda da se RH treba ispričati za Oluju?

Hrvatska je ponosna na Oluju jer je ona završila jedno stanje okupacije svojih područja, promijenila strateške odnose i dovela do mogućnosti da se zaustavi rat i uspostavi mir u BiH, ali za civilne žrtve uvijek treba žaliti i treba se okrenuti budućnosti i to je današnja poruka predsjednice – okrenutost budućnosti, mir, stabilnost, dijalog i suradnja. Hrvatska i Srbija trebaju u dijalogu razvijati svoje odnose i to radi njih i čitavog ovog prostora i zajedničke budućnosti u Europi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.