Unatoč uvođenju štetnih fotografija, prodaja cigareta raste

Vijesti 19. pro 201706:42 > 06:49
Ilustracija

Od petka će kutija cigareta poskupjeti za okvirno jednu kunu. Je li to mjera kojom će se smanjiti broj pušača ili samo namet za punjenje državnog proračuna?


Nakon objave u Narodnim novinama, proizvođačima će se već do kraja tjedna dati mogućnost da postave nove cijene, kazao je u Otvorenom direktor regulatornih poslova u TDR-uJosip Lozanačić govoreći o povećanju trošarina na cigarete. ‘Bilo nam je jasno da će Republika Hrvatska preuzeti obaveze prema direktivama Europske unije da podiže stopu trošarina do devedeset eura po tisuću komada cigareta’, rekao je Lozančić. Dodaje kako duhanski lobi nije spriječio još veće povećanje cijene cigareta. Bez obzira na uvođenje šokantnih fotografija na kutijama cigareta, Lozančić govori kako TDR bilježi rast prodaje.

‘Na svim zdravstvenim ustanovima stoji upozorenje da se u okviru 20 metara ne može pušiti. I bez obzira na to, vi nađete pacijenta koji stoji pred vratima i puši dok čeka vaš pregled’, istaknula je ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava u Zagrebu
Alma Rožman. Napominje kako se ovisnicima o pušenju želi pomoći no upozorava da jako malo pušača traži pomoć. ‘Oni ne mogu naći motiv za odricanje od pušenja, traže od nas da im ga mi nađemo’, svjedoči Rožman.

‘Naš ultimativni cilj jest prevencija pušenja i smanjenje broja pušača no da bi učinci toga bili vidljivi, treba proći dvadeset godina’, smatra pročelnik Zavoda za tumore pluća KBC Zagreb Marko Jakopović. Upozorio je da u Hrvatskoj od karcinoma pluća godišnje oboli tri tisuću ljudi i da ih toliko i umre od iste bolesti.

Andrija Hebrang naglašava značaj edukativnih mjera kod borbe protiv pušenja. ‘Problem je što se one se kod nas ne provode sustavno nego sporadično’, smatra Hebrang. Istaknuo je da sve što smo radili u zadnjih 25 godina, nije pomoglo padu broja pušača te da i dalje puši veći dio mlađih ljudi. Predlaže da kad već ne možemo smanjiti broj pušača, taj novac upotrijebimo za zdravstvo.

Da je edukacije ključna naglašava i Vladimir Trkulja iz Zavoda za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu. ‘Mi smo društvo koje funkcionira po principu solidarnog zdravstvenog sustava. Ove priče tko treba zdravstvu plaćati više ili manje- treba gurnuti u vodu’, smatra Trkulja. Bez obzira na to što priznaje da je i sam pušač, podržava zabranu pušenja na javnim prostorim, prenosi HRT.