Dio oporbe traži da Plenković dođe u Sabor zbog Agrokora

Vijesti 08. velj 201808:01 > 10:52
Ilustracija

Sjednica Sabora i danas je počela tradicionalnim zahtjevima za stankom. Nakon toga očekuje se rasprava o prijedlogu Zakona o komunalnom gospodarstvu.

Sabor je i danas rad počeo zatjevima za stanku. Šest klubova zastupnika stanku je tražilo kako bi govorili o teškom položaju starijih osoba i osoba s invaliditetom koji žive u zgradama bez dizala, zakonu o privatnoj imovini, problematici odlaganja otpada, GMO-u i aktualnoj političkoj situaciji.

Ivan Lovrinović, predstavljajući dio oporbenih stranaka traži od Plenkovića da sutra u podne dođe u Sabor i odgovara na pitanja zastupnika o Agrokoru i tome kako Ramljak upravlja procesom.

Premijer je jutros kratko na sjednici Vlade komentirao  Agrokor: “Ostajem pri svojim ocjenama iz Strasbourga. Službe Vlade pregledavaju dokumentaciju, kad proces bude gotov odlučivat ćemo o eventualnim daljnjim postupanjima.”

SDP-ovka pozvala Žalac da ubaci ‘bar u drugu brzinu’

Saborska zastupnica HDZ-a Sanja Putica poručila je kako je u SDP-u očito toliko frakcijskih i financijskih problema da bi “mogli razmisliti o jednom neovisnom povjereniku koji bi im uredio stvari”, referirajući se tako na zajedničko pismo pet redakcija u kojem upozoravaju da vrh SDP-a radi pritisak na medije.

“SDP se žali na manjak demokratičnosti i slobode govora no ovo čemu smo jutros svjedočili u medijima ne možemo nazvati drugačije nego gušenje slobode medija i pritiskom na medije. Pritisak SDP-a je očito bio toliko velik da su morali reagirati pet gotovo najutjecajnih medija u Hrvatskoj, a da bi prikazali tu situaciju objavili su priopćenje”, rekla je Putica u stanci na početku saborskog zasjedanja.

Saborska zastupnica SDP-a Marija Alfirev pozvala je ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac da se “pokrene i ubaci bar u drugu brzinu” te poduzme sve što je potrebno kako bi se putem sredstava EU fondova ugradila dizala u stambene zgrade jer to, ističe, znači spas za nemoćne, osobe s invaliditetom i obitelji s malom djecom.

“Više od 16.000 stambenih zgrada nema dizalo. Radi se o zgradama s više od četiri kata. Tu živi oko 700 tisuća ljudi i mnogi od njih su stariji, osobe s invaliditetom, obitelji s djecom. Zar oni nisu ničija briga? Za gotovo polovinu tih zgrada, nema nikakvih osim novčanih prepreka”, poručila je nakon stanke koju je zatražila na početku saborskog zasjedanja.

Jedno dizalo, ističe, stoji 30 do 50 tisuća eura.