Vrkić: I ja bih otišao, da sam na mjestu Ramljaka

Vijesti 21. velj 201820:14 > 20:15
N1

Gost Pressinga bio je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić.

Ivan ili Ivica?

Ako mi želite biti prijatelj, onda me zovite Ivica. Ako ćemo službeno, onda sam Ivan.

Premijer Plenković nije uspio naći rješenje novog povjerenika nakon što je Ante Ramljak dao ostavku? 

Nije lako naći rješenje. Nije mi jasno gdje se stvorio ovakav šum u kanalu. Ne vidim da je premijer mogao naći drugo rješenje. Zbunjujuće je. Ako je cilj da se završi posao, i ne može se otkriti nikakve kaznene radnje, onda je teško maknuti nekoga tko je na čelu tima koji treba završiti posao.

On sam želi otići.

I ja bih otišao jer je pod pritiskom. Ako je spreman otići, moralno ne može izdržati.

Premijer je rekao da je velika greška što u zakonu nema članka koji regulira mogućnosti da dođe do sukoba interesa. 

Ako je Hrvatska po nečemu poznata, onda je to po tome što smo različiti od svega u Europi. Ne možemo odlučiti hoćemo li dati prednost osobnom ili javnom interesu. Teško je bilo što raditi, a da nije pod sumnjom da je krimen

Sami ste funkcionirali kao neki povjerenik vlasti?

Jedan od važnih projekta bio je Belje. Ja sam Belje stabilizirao i priveo ga Agrokoru jer je jedino Agrokor imao snagu za to. Ja nisam bio ekspert za spašavanje tvrtki, ali sam gledao korektno odraditi ono za što sam dobio mandat. Pokazalo se da je to bila dobra akvizicija. Spašavao sam Glas Salvonije, uljaru, svi su opstali. HRT je opstao, ali je šteta i žalosno što je sada zadnja televizija, a mogao je biti najbolji.

Kako vidite situaciju na HRT-u?

Najbolji su otišli, a došli su neki koji nisu u stanju voditi javni servis. Sve televizije su sada bolje od one gdje su novinari stasali i razvijali se.

Iseljavanje iz Osijeka? Iritira li vas kad morate objašnjavati je li Osijek grad slučaj?

Po zapovjednoj odgovornosti ja sam kriv za sve što se sada događa, neovisno o tome kad je nastao problem.

Znate li koliko je ljudi otišlo?

U kampanji je bilo i 50.000 i 100.000 ljudi. Mi skupljamo naknade za vodu i struju i iz tih analiza u Osijeku ima 90.000 stanovnika, dakle 10.000 manje. Mi ne možemo govoriti o iseljavanju dok država ne uspostavi informacijski sustav da možemo u svakom trenutku pratiti tko odlazi.

Što kažete na slučaj državnog tajnika Strmote?

Razumijem emocionalni izričaj čovjeka koji nije ušao u sustav uprave i birokracije koja melje. Ali, nije korektno, iz pristojnosti. Trebao je najprije obavijestiti ministricu. Ali, ni ona nije pravi vođa i kompetentna ako se dovela u situaciju da plasira nešto što cijela Hrvatska zna. Bio bi mi puno uvjerljiviji da nije bio vlastita oporba ministrici s kojom je radio i primao plaću.

Što mislite o projektu Slavonija?

Već dugo sam u politici. Slavonija nikad nije tako loše stalaja i prvi put imamo Vladu koja razumije situaciju u Slavoniji. Opametili smo se. Bolje da smo dobri sa Zagrebom nego da se svađamo.