Nasljednika Ante Ramljaka još nema

Vijesti 21. velj 201806:51 > 18:45
N1

Ante Ramljak u utorak je podnio neopozivu ostavku na mjesto povjerenika Agrokora. Vladi je prepustio da komunicira odluke o njegovom odlasku, a on sam priopćenjem je objasnio zašto je odlučio povući taj potez.

TIJEK DOGAĐAJA

20:30 Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić pozdravio je, nakon konferencije za novinare premijera Andreja Plenkovića, ostavku Vladinog povjerenika Ante Ramljaka, no i poručio kako bi cijela Vlada trebala dati ostavku.

Više pročitajte OVDJE.

20:00 SDP je sazvao izvanrednu konferenciju za novinare vezano uz situaciju u Agrokoru.

Više pročitajte OVDJE.

18:35 Javnosti se obraća premijer Plenković:

‘U ovom trenutku ključnu poruku koju želim poslati svim zaposlenicima Agrokora, dobavljačima i vjerovnicima da proces izvanredne urpave ide dalje, proces nagodbe ide dalje, Agrokor sa svim kompanijama funkcionira normalno, da Vlada RH u ovim trenucima provodi konzultacije kako bi predložila Trgovačkom sudu imenovanje izvanredne uprave, a u međuvremenu Ramljak će nastaviti svoj posao kako je bilo i dosad’.

Više čitajte OVDJE.

N1

18:15 Premijer Plenković u svakom bi se trenutku trebao obratiti javnosti.

17:30 Dan nakon što je Ramljak podnio neopozivu ostavku vrijednost dionice Sberbanka rasle su za 4,5 posto u jednom danu, što predstavlja najveći dnevni rast od studenog prošle godine, javlja američki Bloomberg.

Više čitajte OVDJE.

16:35 Ostavka izvanrednog upravitelja Agrokora Ante Ramljaka neće imati neposrednog utjecaja na slovenski Mercator koji je u većinskom vlasništvu hrvatskog koncerna, ali bi mogla imati posredni utjecaj, a slovenska vlada i dalje je zainteresirana za promjenu Mercatorove vlasničke strukture, ali i njegovo poslovno restrukturiranje, navode u srijedu slovenski mediji, pozivajući se na vladine krugove, u reakcijama na Ramljakovu ostavku.

Više čitajte OVDJE

16:20 Vlada RH na Twitteru je objavila kako se Andrej Plenković sastao s glavnim direktorom Međunarodnog odbora Crvenog križa Yvesom Daccordom.

Uz premijera je na sastanku bila potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

16:10 Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić rekao je danas da ne očekuje da će ostavka povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka imati bilo kakve konkretne posljedice na poslovanje Agrokorovih tvrtki u Srbiji.

Više pročitajte OVDJE.

15:50 Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u N1 studiju uživo komentirao je ostavku izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka. Vrijeme za Supermana je, kaže, prošlo.

Više čitajte OVDJE.

15:40 Situaciju u Agrokoru na svom je Twitteru komentirao predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

“Bilo bi ‘super’ da se Ramljak vrati u Texo Management pa nastavi raditi u ulozi njihovog savjetnika za Agrokor”, napisao je Bernardić.

15:25 Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović u srijedu je, komentirajući situaciju u Agrokoru i ostavku izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, izjavio da su, ako stvari ne funkcioniraju, potrebne promjene te da dobavljači nemaju vremena za nove zastoje već se treba čim prije vratiti rješavanju problema.

Više pročitajte OVDJE.

14:50 Nakon što je podnio neopozivu ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika za Agrokor, Ante Ramljak se obratio i zaposlenima u Agrokoru te poručio da je ponosan na sačuvana radna mjesta i zahvalan na povjerenju i podršci koju su mu pružili.

Više čitajte OVDJE.

14:40 Plenković ima sastanak s predsjednikom Međunarodnog Crvenog križa u 15 sati, a nakon toga bi se trebao obratiti medijima.

Tijekom poslijepodneva ne prije 16 sati s obzirom na ranije dogovorene obveze, premijer Andrej Penković održat će konfereciju za novinare o situaciji u Agrokoru nakon što je ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika podnio Ante Ramljak, potvrđeno je novinarima iz Banskih dvora.

Premijerovo obraćanje moći ćete pratiti na OVOM LINKU.

14:15 U zgradu Vlade stigao je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

14:10 Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov ocijenio je na konferenciji za novinare u Zadru da, nakon povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, treba otići i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, a premijeru je poručio kako je vrijeme da donese odluke i predloži novog povjerenika kako bi se izbjegle nove štete.

Više pročitajte OVDJE.

13:45 Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik stranke Živi zid, u N1 Studiju uživo komentirao je ostavku vladinog izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka.

Više čitajte OVDJE.

13:40 Komentar Andreja Plenkovića o situaciji u Agrokoru koji zapravo čekamo od 5. veljače kada mu je Ante Ramljak dostavio dokumentaciju o naknadama savjetnika u N1 studiju uživo komentirala je novinarka Index Oriana Ivković Novokmet.

“Očito se radi o dvije stvari. Jedna je potraga za Ramljakovim nasljednikom, a drugo je pitanje na koje ni novinari koji čekaju pred Vladom nemaju odgovor – hoće li biti neke rekonsturkcije Vlade ili će cijela stvar stati na ostavci Ante Ramljaka.”

N1

13:30 “U Agrokoru na Žitnjaku je živahno, ljudi ulaze i izlaze. Čuli smo da su neki potencijalni kandidati odbili ponudu iz Vlade – Željko Perić i Fabris Peruško. Nagađa se o imenima Vladimira Bošnjaka i Zvonimira Mršića koji su već sada dio tima Ante Ramljaka te bi oni mogli uskočiti i do kraja. Zvonimir Mršić malo prije je nasmijan izašao iz zgrade Agrokora i uputio se u nepoznatom smjeru”, javlja Ivan Hrstić ispred sjedišta Agrokora.

13:25 Iz Vlade još uvijek nema službenih informacija o posljednjim događajima. Iako se, neslužbeno spominjalo, da će se premijer obratiti javnosti do podne, to se nije dogodilo. Kako se stvari dalje razvijaju pitanje je hoće li se to dogoditi do kraja dana, javlja naš Hrvoje Krešić s Markova trga.

12:50 Bivši šef uprave Konzuma Drago Munjiza u N1 studiju uživo rekao je da ga ostavka Ante Ramljaka nije iznenadila.

“Nakon što su fakture izašle u javnost bilo je jasno da će se nešto dogoditi. Nagodba je preteška da bi se sve fokusiralo samo na jednog čovjeka. Vjerujatno su mu sugerirali, a on je mudro odlučio da odstupi”, rekao je Munjiza.

12:30 Mato Brlošić, predstavnik malih proizvođača i poljoprivrednika dobavljača Agrokora, u N1 studiju uživo kometirao je nepozivu ostavku izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka.

Više čitajte OVDJE.

12:06Ante Ramljak stigao u Agrokor.

12:05 U povodu najnovijih događanja u Agrokoru predsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati Ivan Vrdoljak poručuje: „Proces restrukturiranja Agrokora ne smije ovisiti o jednom čovjeku i nepotrebne mrlje koje su bačene na cjelokupni postupak ne smiju u drugi plan gurnuti cilj nagodbe – to svakako nisu rejtinzi političkih stranaka, nego zaštita hrvatskog gospodarstva u cjelini, zaštita industrijske proizvodnje te zaštita radnih mjesta u Hrvatskoj. S ovako osjetljivim postupkom nema odugovlačenja i nedopustivo je skretanje pažnje na teme koje u konačnici nemaju direktan utjecaj na tisuće malih i srednjih dobavljača i desetke tisuća hrvatskih radnika“.

11:57 Pojavilo se još jedno ime mogućeg nasljednika Ante Ramljaka.

Više čitajte OVDJE.

11:35 Saborski zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh pita se “zašto je Ramljak podnio neopozivu ostavku ako je sve bilo po zakonu”.

11:20 Predsjednica stranke Glas Anka Mrak Taritaš ustvrdila je u srijedu da je Ante Ramljak, koji je podnio ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika za Agrokor, zapravo preuzeo odgovornost premijera Andreja Plenkovića koji je, rekla je, imao dva tjedna da nešto kaže i odluči, a sada se našao u situaciji da sanira štetu.

Više čitajte OVDJE.

11:00 Nakon ostavke Ante Ramljaka, počela je potraga za novim izvanrednim povjerenikom. Ekonomski analitičar Damir Novotny naglašava da nije sve u jednom čovjeku.

“Veličina Agrokora nadilazi jednog čovjeka. Potreban je tim profesionalaca od kojih bi svaki uzeo dio odgovornosti. Čak bih rekao internacionalni tim profesionalaca”, rekao je Novotny u N1 studiju uživo.

10:40 “Najnovija kriza u Agrokoru nema nikakvog rizika za financijski sustav”, rekao je ministar financija Zdravko Marić pri ulasku u Banske dvore gdje se održava sjednica užeg kabineta Vlade.

10:25 Oglasio se Ante Ramljak. Naveo je razlog podnošenja neopozive ostavke.

Čitajte OVDJE.

10:10 Zagrebačka je burza u srijedu obustavila trgovanje dionicama kompanija iz sastava Agrokora dok se čeka rasplet krize u tom koncernu.

Više čitajte OVDJE.

9:50 Nakon ostavke Ante Ramljaka, u tijeku je potraga za novim izvanrednim Vladinim povjerenikom. Neslužbeno, javlja naš Hrvoje Krešić, spominju se tri imena.

Više čitajte OVDJE.

9:15 Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je u razgovoru za Media servis kako vjeruje da će do nagodbe u Agrokoru ipak doći dodavši i kako je HNB dao točne procjene kako bi razvoj situacije u Agrokoru mogao utjecati na rast gospodarstva. Kazao je naime kako se inicijalna procjena HNB-a od 0,2 do 0,3 posto usporavanja rasta zbog restrukturiranja koncerna pokazala točnom. Razgovor je, treba istaknuti, vođen u utorak, prije neopozive ostavke izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka.

Više čitajte OVDJE.

9:05 Reorg Research, američki specijalizirani financijski medij dobio je od izvora bliskih Izvanrednoj upravi infromaciju da je Ramljak dao ostavku. Ostat će na svojoj poziciji i voditi proces pregovora dok vlada ne nađe zamjenu

9:00 Savjetnici AlixPartnersa stigli su u Agrokor, javlja naš reporter Ivan Hrstić.

8:55U vezi s ostavkom izjavu je dala i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković. ‘Smatram da je u ovom trenutku proces u vrlo osjetljivoj fazi. Mislim da to neće proći tako jednostavno i da će proces doživjeti određene paralize’, kazala je.

Više čitajte OVDJE.

8:50 Premijer Andrej Plenković i Martina Dalić stigli su u Vladu.

8:20Andrej Plenković i Martina Dalić trebali bi se, tijekom prijepodneva, obratiti javnosti, javlja naš reporter Hrvoje Krešić. U Vladi su već u potrazi za novim izvanrednim povjerenikom, dodaje. Špekulira se da bi to mogao biti Zvonimir Mršić, dugogodišnji šef Podravke. No, napominje Krešić, to su tek nagađanja. Tko god naslijedio Antu Ramljaka, imate će pune ruke posla, dodaje naš reporter Ivan Hrstić.

N1

8:00 Pozicija Ante Ramljaka, kao Vladina povjerenika, neodrživa je, poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Više o njezinu mišljenju o aferi koja potresa Hrvatsku čitajte OVDJE.

7:30 ‘Plenković je sav svoj politički kredibilitet uložio u Agrokor, on nije tip koji bi se bavio malverzacijama i profitirao na propalom Agrokoru. I onda dođe neki Ramljak, koji nema veze s HDZ-om, uzima savjetnike iz svoje bivše tvrtke, a posljedice zbog tih njegovih nedopustivih poteza trebao bi snositi HDZ. To ne smijemo dozvoliti. Prisjetite se slučaja Fimi media, u koji je upleteno bivše vodstvo HDZ-a, ali su pod HDZ-om započeli pravosudni obračuni s korupcijom, da bi nakon toga HDZ bio devastiran na izborima. Zar bi se nama, koje je zapalo da spašavamo Agrokor jer smo na vlasti, trebalo dogoditi da nas taj isti Agrokor uništi jer su neki u propasti koncerna vidjeli svoju priliku?’, zapitao se izvor blizak Jandrokoviću, piše Večernji list.

On ističe tri ključna HDZ-ova cilja u priči s Agrokorom. Prvo, mora se postići nagodba. Drugo, dobavljači moraju preživjeti nagodbu. Treće, HDZ iz priče s Agrokorom mora izaći čist.

6:55 Nakon Ramljaka, zgradu Vlade napustio je i premijer Andrej Plenković, koji također nije izašao na glavni ulaz, nego na sporedni, kako bi izbjegao novinare. Martina Dalić sastanak je napustila nakon njega i kratko se obratila novinarima. “Sve ćete doznati sutra”, kazala je Dalić.

Više čitajte OVDJE.

Kasnije je Ramljak za Večernji list potvrdio da je podnio – neopozivu ostavku. Očekuje se da ujutro iz Agrokora i službeno obavijesti javnost.

Podsjetimo, bivša tvrtka Ante Ramljaka, Texo Management d.o.o. sklopila je ugovor s tvrtkom AlixPartners za savjetovanje o restrukturiranju Agrokora na temelju kojeg svakoga tjedna naplaćuje za poslove savjetovanja gotovo 250.000 kuna.

Više čitajte OVDJE.

Ante Ramljak je u bivšoj tvrtki formalno bio zaposlen i nakon što je došao na čelo Agrokora 10. travnja. Iz izvanredne uprave Agrokora za N1 su jučer potvrdili da je Texo management Ramljaka formalno odjavio 30. travnja, 20 dana nakon što je postao Vladin povjerenik. Iz Agrokora su jučer za N1 poručili da “datum formalne odjave, koja je uslijedila 20 dana po prestanku radnog odnosa raskidom ugovora o radu, ne mijenja činjenicu da je Ante Ramljak radni odnos u Texo managementu raskinuo kada je imenovan za izvanrednog povjerenika.”

Više pročitajte OVDJE.