"Kuhar je sigurno najtraženije zanimanje u Hrvatskoj"

Vijesti 05. ožu 201815:33 > 15:41
Ilustracija

Velika je potražnja za ovim radnicima.

Hotelijeri i ugostitelji iz Dubrovnika još uvijek su u potrazi za radnom snagom premda je do početka turističke sezone ostalo manje od mjesec dana. Tako će ovoga tjedna i jedna poznata dubrovačka hotelska u Sarajevu na njihovu tržištu rada ponuditi radna mjesta kuhara, voditelja restorana, šefa dvorane, konobara, pomoćnih radnika u kuhinji, sobarica, pomoćnih radnika, spasilaca…

Kako prenose mediji u susjednoj državi, brojni portali i društvene mreže pršte posljednjih dana od ponuda za zapošljavanje u restoranima, kafićima i hotelima na hrvatskoj obali, a kao najniža plaća spominje se tisuću eura.

Prema riječima predsjednika Ceha ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašića, dobro je da je država proširila kvote i da se djelatnici mogu dovoditi iz drugih država.

“Ove je godine za turističko ugostiteljske djelatnosti za razliku od prethodnih predviđeno oko 4600 dozvola na razini cijele države, a samo za ugostiteljske djelatnosti predviđena je mogućnost zapošljavanja 1400 radnika. U tu kvotu ne bi trebao upadati plan suradnje između Ministarstava rada Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji bi trebali potpisati sporazum o slobodnoj razmjeni radne snage između ove dvije države. Ideja je tu, načelni dogovor je postignut, ali još nije potpisan sporazum. To bi se trebalo dogoditi tijekom ovoga mjeseca, a to bi bitno olakšalo dovođenje radnika iz te zemlje. Stoga apeliram na našu Vladu da se to što prije riješi”, kaže Vlašić za Dubrovački vjesnik.

U međuvremenu dubrovački ugostitelji snalaze se kako znaju i umiju, djelatnike traže na sve stane, a u maloj su prednosti jer je na ovom području najduža sezona, a za dobrog radnika je i velika šansa da dobije stalni posao. Ali, ističe Vlašić, stanovanje je i dalje najveći problem jer nema dovoljno kvalitetnih smještajnih kapaciteta za radnike.

“Kuhar je sigurno najtraženije zanimanje u Hrvatskoj. Ne postoji dobar kuhar u Hrvatskoj koji traži posao nego će njega naći. Educiranih i sposobnih kuhara nam najviše nedostaje. Fali i konobara, a potrebni su i ljudi koji vode poslove, menadžeri”, ističe predsjednik Ceha.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.