Kuščević o provjeri potpisa: Neopravdana je sumnja u državu

Vijesti 05. ruj 201815:53 > 15:58
N1

Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) počela je provjeru potpisa skupljenih za raspisivanje državnog referenduma na poticaj građanskih inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj", a rezultati se očekuju za 45 dana, rečeno je konferenciju za medije Ministarstva uprave u srijedu u Zagrebu.

APIS IT, koji se inače bavi registrima poput biračkog, povjerit će valjanost svakog potpisa, što uključuje OIB, slaže li se on s imenom i prezimenom glasača, postoji li vlastoručni potpis osobe i nalazi li se osoba u registru birača, rečeno je.

“Propisana su stroga pravila kako će se vršiti kontrola potpisa”, rekao je Kuščević na konferenciji za medije.

“Upitni potpisi će se naknadno validirati”, rekao je Kuščević i dodao kako su zbog osiguravanja maksimalnu transparentnost i točnost provjere podataka formirali i sedmeročlano povjerenstvo koje će nadzirati cijeli proces kontrole potpisa.

Ministar uprave Lovro Kuščević kazao je da sastav povjerenstva i kontrolirani uvjeti sigurnih soba APIS IT, u kojima se čuvaju i provjeravaju potpisi, jamstvo transparentnosti i demokratičnosti postupka, te dodao da zbog toga nisu dopustili da u procesu sudjeluju ni oni koji podržavaju referendum ni druga strana. Predviđena vrijednost ugovora za taj posao iznosi oko milijun kuna bez PDV-a, odnosno 0,85 kuna bez PDV-a po potpisu.

Ilustracija

“Rok je 45 dana od dana predaje. Vjerujem da ćemo u tom roku imati kompletno izvješće, možda će trebati još koji dan za validaciju spornih potpisa i tada ćemo javnost obavijestiti o rezultatima ove provjere” kazao je Kuščević.

“Još jednom šaljem poruku, a naročito onima koji su zagađivali medijski prostor proteklih nekoliko desetaka dana, koji su izrazili sumnju u nepristranost države, državne uprave i javnih službenika u ovaj posao, da je to krajnje neopravdano. Sumnjati u državnu upravu, u djelatnike Ministarstva uprave i Ministarstva unutarnjih poslova, djelatnike APIS-a, djelatnike nezavisne agencije za zaštitu osobnih podataka u najmanju ruku nije primjereno”, rekao je ministar. 

“Jamčim da će se posao obaviti u skladu sa Zakonom o referendumu i da će podaci biti javno i transparentno predočeni hrvatskoj javnosti”, kazao je Kuščević.

Hrvatska Vlada je na sjednici 2. kolovoza donijela zaključak kojim se Ministarstvo uprave zadužuje za koordinaciju aktivnosti vezanih za provjeru broja i vjerodostojnost svih potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje državnih referenduma građanskih inicijativa „Narod odlučuje“ i „Istina o Istanbulskoj“, rečeno je. Od tada je prošao postupak javne nabave, te je ministar Kuščević imenovao sedmeročlano povjerenstvo u kojem su četiri službenika Ministarstva uprave, dva službenika Ministarstva unutarnjih poslova i jedan djelatnik Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Građanska inicijativa Narod odlučuje više je puta zatražila da joj se omogući promatranje provjere potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava, a da se provjera prikupljenih potpisa povjeri Državnome izbornom povjerenstvu (DIP) kao neovisnom i nepristranom tijelu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.