Ivo Josipović: Predsjednica podilazi radikalnoj desnici

Vijesti 05. stu 201808:15 > 08:16
N1

Bivši hrvatski predsjednik i predsjednik stranke Naprijed Hrvatska Ivo Josipović u Novom danu komentirao je aktualna politička događanja.

Što je Marakeški sporazum i zašto je predsjednica promijenila mišljenje o potpisivanju sporazuma?

“Predsjednica podilazi svom udarnom krilu, radikalnoj desnici”, smatra Josipović. “Predsjednica nema politiku, nego se prilagođava dnevnoj situaciji”, kaže. Uvjeren je da je dobila mig s desnice: “Bujanec je neformalni savjetnik u Uredu predsjednice”.

“Marakeški sporazum načelno predstavlja set mjera za rješavanje migrantske krize. Male zemlje teško se mogu same suočiti tim problemima i ostati ljudi. Podizanje zidova, bodljikavih žica, batinanje ljudi – to sigurno nije metoda rješavanja krize”.

Dodaje i da bi on vjerojatno potpisao Marakeški sporazum. “Ne znam cijeli sadržaj, je li baš sve unutra takve naravi da bih potpisao, ali bez multilateralnog sporazuma, bez globalnog rješenja, bit će teško pomoći tim ljudima”, kaže bivši predsjednik.

Činjenica je da Europska unija nema rješenja za migrantsku krizu? 

“Na migrantskoj krizi vide se slabosti Europske unije. Za očekivati je da će takva unija naći put solidarnosti, podijeliti teret, ali mora postojati dogovor kako ga podijeliti”, izjavio je Josipović i dodao da rješavanje migrantske krize, ako se dobro provede, može biti dobro za Europsku uniju, s obzirom da velik broj zemalja ima populacijskih problema. Vjeruje da je reakcija države, odnosno tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, bila puno bolja tijekom prvog migrantskog vala. Ipak, dodaje da je teško uspoređivati situacije jer se vremena mijenjaju, rute su drugačije, a populacija migranata nije ista. Loš pokazatelj za Hrvatsku je, smatra, to što migranti ne žele ostati u Hrvatskoj, već žele u Njemačku ili na sjever.

Hoće li migrantska kriza biti temeljna tema nadolazećih europarlamentarnih izbora?

“Migrantska kriza može biti ozbiljan jezičac na vagi”, smatra Josipović. “Kada imate medije koji svako malo vade kriminalne aktivnosti kojih ima i u domicilnoj populaciji, kada plaše javnost, izlaze s crnim scenarijima – to može biti jedna od važnih tema izbora”, zaključuje.

Jeste li bili pozvani na promociji knjige Martine Dalić, zašto je politički vrh bio prisutan?

Predsjednik stranke Naprijed Hrvatska kaže da nema razloga da bude prozvan na promociju knjige, ali razumije dolazak političkog vrha. “Mogu razumjeti da je cijela ta priča opasnost za obraz Vlade”, smatra Josipović. “Riječ je o pranju obraza koje ni 5 ni 50 knjiga neće oprati”, tvrdi Josipović i dodaje da od samog nastanka lex Agrokora s Pravnog fakulteta tvrde da je zakon u toj formi bio nepotreban. “Cijeli taj projekt bio je priprema za daljnje čerupanje Agrokora”, kaže i zaključuje da taj projekt nije smio postati ”poligon za bogaćenje pojedinaca”.

Što je s aferom SMS? Očekivala se brza i efikasna istraga, ali nemamo niti jedan detalj?

 “Koliko god pratim tu priču, vidi se da postoje snage koje imaju svoje računice i koje nisu samo poštenih namjera.” i dodaje da je jedna od velikih slabosti i promašaja Vlade Zorana Milanovića što se nije obračunala s paraobavještajnim podzemljem 

Kako komentirate sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost?

“To je zapravo sastanak predsjednice i premijera, oni jedini stvarno sudjeluju. Odluke nisu nisu primarno operativne, već su političke naravi, a sve sukupa ne završava senzacionalnim odlukama.”

Ima li elemenata političke korupcije u saborskim transferima?

“Korupcija je postala legitimna kroz dugi niz godina, problematično je gdje je mjera, gdje je granica”, kaže Josipović. ”Danas bi bilo teško zamisliti opstanak većine u saboru da nije bilo toga”, dodaje.

Tko je glavni koalicijski partner HDZ-a?

“Tu je jako važan HNS, tu je i Bandić koji je kolekcionirao sve moguće otpadnike raznih političkih struja, tu je i gospodin Pupovac s manjincima, kako ih od milja zovemo, što je iznenađujuće, s obzirom da deklarirani svjetonazor gospodina Pupovca nije takav da bi bio blizak svjetonazoru primjerice gospodina Glasnovića ili Culeja.”

Saborski klub Milana Bandića sada ima 11 zaastupnika i zastupnica?

“Možda do kraja bude imao 150 zastupnika”, kaže Josipović. Što se tiče tranfera Milanke Opačić, bivši predsjednik smatra da je to stvar političkog obraza i želuca. Naglašava da je Opačić bila članica njegovog izbornog tima, ali očito je da je promijenila stajališta. “Milan Bandić je dugo bio u SDP-u, možda i ne čudi da je iz tog jata vezanog uz, nažalost moram to reći, raspadajući SDP – privlači pojedine kandidate”, zaključuje.

O kontroverznom posjetu Dragana Markovića Palme Zagrebu

“Palma je jedan egzotični lik koji izaziva različite emocije, u pravilu negativne. Ne mislim da je prirodni partner Zagreba kao europske metropole Jagodina. Ako se traži suradnja, onda je partner Beograd.”, uvjeren je Josipović.

O nadolazećim europarlamentarnim izborima

“HNS poziva na ujedinjenje liberalnih stranaka, ali to kucanje neće biti kucanje na otvorena vrata, tu je dosta zle krvi”, kaže Josipović i dodaje da te lijeve liberalne opcije nisu dobro primile pretrčavanje HNS-a u redove HDZ-a. “Začudilo bi me kada bi netko od bivših partnera ili članova HNS-a prihvatilo poziv za suradnju”, zaključuje.

Je li jačanje Milana Bandića poruka HNS-u?

“Teško je reći, dugoročno gledano na to ne treba računati. Sumnjam da HNS može samostalno ući u parlament, a Bandićev saborski klub nije rezultat realnog političkog uspjeha”, uvjeren je predsjednik stranke Naprijed Hrvatska i dodaje da se ne bi začudio da se Milan Bandić kandidira na nadolazećim predsjedničkim izborima.

Pojavio se fenomen Dalije Orešković?

“Kao predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pokazala je beskompromisnost, ima oštru retoriku koja privlači pozornost. Ali ne dobivaju se izbori s 3, 5 ili 7 dobrih intervjua. Potrebna je infrastruktura, potreban je novac i podrška sa strane, a ne znam može li ona to skupiti do izbora”, kaže Josipović, ali dodaje da je Orešković svakako pozitivna novost na političkoj sceni. O suradnji s njom kaže da je moguća, ali da nije bilo uspostavljenih kontakata. “Ono što ponavljam je da rascjepkanost na ljevici nije dobra. Rezultat je razočaranost u SDP, koja je dovela do paradoksa koji HDZ-u otvara put za dugogodišnju vladavinu”, zaključuje. 

Više u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.