Osječki HDZ protiv povećanja komunalne naknade

Vijesti 21. stu 201812:06 > 12:15
Matija Habljak/PIXSELL

Osječki Gradski odbor HDZ-a osudio je nedavnu odluku osječkoga Gradskog vijeća o povećanju komunalne naknade. Smatraju da ta odluka, uz višegodišnje smanjivanje prihoda od komunalnog doprinosa, pokazuje da u Gradskoj upravi vlada "opće nesnalaženje i dezorijentiranost po pitanju javnih financija".

Predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić rekao je na konferenciji za novinare kako, u vrijeme dok se Vlada trudi porezno rasteretiti građane i gospodarstvo, Gradsko vijeće povećava komunalnu naknadu, za čak 20 posto. Smatra kako je u pitanju “prikriveni porez”, jer će povećanjem naknade građani u gradski proračun morati platiti dodatnih 18 milijuna kuna te da će posljedice ove odluke biti povećanje troškova života za građane.

Ova odluka će dodatno destimulirati poduzetnike, koji će odustajati od novih investicija u gradu i seliti svoje pogone u poduzetničke zone u okolici Osijeka. Nakon toga možemo očekivati manje novozaposlenih, pad prihoda gospodarstva, a sve to će smanjiti bazu za naplatu komunalne naknade i dugoročno izazvati potrebu za novim povećanjem naknade, ustvrdio je Radić.

Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Željko Kovačević smatra kako je odluku o povećanju komunalne naknade morao pratiti i program uređenja i održavanja objekata komunalne infrastrukture te da je ovakvoj situaciji nejasno na što će se trošiti novac od povećanja ove naknade.

Budući da je na istoj sjednici Gradsko vijeće donijelo gradski proračun za 2019. godinu, Kovačević ističe kako se radi o netransparentnom dokumentu, koji će morati brzo doživjeti rebalans, jer sredstva od povećanja komunalne naknade nisu precizno raspoređena.

S obzirom na to da se prihodi od komunalnog doprinosa posljednjih par godina višestruko umanjuju, a komunalna naknada povećava, Kovačević je upozorio da su to vrlo loši trendovi, koji pokazuju “dezorijentiranost, zbunjenost i nesnalaženje” Gradske uprave u području javnih financija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram