"AlixPartners je znao za Knighthead od početka, znali su kako će sve završiti"

Vijesti 13. pro 201809:45 > 09:55
N1

Gost Novog dana bio je bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić.

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u srijedu je na svom blogu objavio iskaz Alastaira Beveridgea, direktora AlixPartnersa kao savjetničke tvrtke za restruktuiranje Agrokora, koji je dao Uskoku u lipnju. Što se iz tog iskaza može iščitati?

“Iz tog iskaza se može puno iščitati, isto se može iščitati i iz onoga što Beveridge nije rekao. Naznačio je da se on i Knighthead poznaju iz situacije u Portoriku, s njihovim HEP-a, i to je detalj koji je iznimno važan i bit će jednog dana zanimljivo usporediti kako su se isit partneri pronašali u slušaju portorikanskih obveza i kako je taj scenarij tekao u hrvatskoj. Tamo su isto došli u jesen 2017. s ponudom da daju milijardu dolara kredita, ali sud im to nije odobrio, a vlasti Portorika su rekle da kad bi prihvatile njihovu varijunatu roll-up da bi cijela budućnost njihovog HEP-a došla u pitanje.

AlixPartners je znao za Knighthead u vrijeme kada se cijela stvar tek pripremala, kada se pisao zakon o izvanrednoj upravi. Oni surađuju na nizu slučaja i i vuku se međusobno u situacijima. Kada AlixPartners kaže mi smo surađivali s Delićem, priznaju da oni i Knighthead točno znaju što će se dogoditi i kako će cijeli projekt ići dalje”.

PROČITAJTE JOŠ

Još uvijek nismo dobili odgovor na koji način su isti ljudi koji su pisali zakon postali konzultanti?

“Potpuno je jasno da je cijela stvar bila dogovorena još u ožujku i jasno je da je Delić izabrao AlixPartners da bi AlixPartners izabrao Delića da radi za njih, nije to teško zbrojiti. Naravno da je ta stvar teško probavljiva i da je teško privhatiti činjenicu da se sve to može dogoditi. Nemojmo zaboraviti da je od 15. veljače 2017. na prijedlog Sberbanka u Agorkoru Alvarez. Sberbank je Todoriću ponudio tri savjetničke kuće, on je, iz ne znam kojeg razloga, odabrao Alvareza. Do izglasavanja zakona Alvarez je radio i primao naknadu šest tjedana. Oni koji nešto znaju o tom poslu su smatrali da će Alvarez jednostavno nastviti raditi za Ramljaka jer je u šest tjedana stekao znanja da bude konkuretniji od drugih. Ali iz ovog iskaza vidimo da je učinjeno sve da se Alvareza eliminira jer on nije dio te skupine u kojoj jedni drugima naštimavaju poslove.”

“Maksim Poletajev od Nove godine više neće raditi u Sberbanku”, objavio je ruski dnevni list Kommersant, no tu je informaciju, međutim, demantirao Sberbank Hrvatska.

“Ja sam jučer još jednom provjeravao, taj službeni demanti Sberbanka ne postoji. Poletajev je najavio da s prvim siječnjom odlazi. Bankari ne odlaze tek tako, pogotovo ne u realni sektor. On je izravno dogovoran za niz pogrešaka koje je Sberbank učinio, ne samo u vremenu rada izvanredne uprave, nego još prije nego je priča počela. Odgovoran je za 100 milijuna kredita koji je dao u veljači 2017. Poletajev je krivo u cijelom nizu događanja procijenio poziciju Sberbanka. Zbog toga je Sberbank šest mjeseci bio potpuno isključen, statirao u privremenom vjerovničkom vijeću sve dok se u veljači ove godinu nisu vratili u cijeli deal. I opet su se vratili naopako, dozvolili su da Knighthead putem rollu-pa ima izlaz iz cijele priče.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook| Instagram.