Povratak u djetinjstvo: Predsjednica posjetila farmu

Vijesti 14. ožu 201518:41 > 18:43
CROPIX

Tijekom posjeta Požeško-slavonskoj županiji u subotu, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila je govedarsku farmu obitelji Kovačević i u razgovoru s njima i lokalnim dužnosnicima upoznala se s problemima na koje nailaze, od kojih su kao najveći naveli poljoprivredno zemljište.

Vlasnik imanja u mjestu Poloje Damir Kovačević, koji je s ukućanima predsjednici pokazao svoje imanje, rekao je da strahuje za budućnost svoje farme, ali i drugih hrvatskih mljekara ne bude li država vodila razumnu politiku gospodarenja poljoprivrednim zemljištem.

“Na našoj farmi je 100 goveda različitih kategorija. Svakoga dana u prosjeku isporučimo nešto malo manje od 1000 litara mlijeka. Obrađujemo 120 hektara zemlje, imamo tri zaposlena, a na imanju radi pet članova naše obitelji: otac, majka, supruga, kći i ja. Puno se radi i uspjeh ne izostaje. Postepeno smo gradili i na vrijeme vratili sve kredite, tako da naša farma normalno funkcionira”, rekao je Kovačević.

Najveći problem je zakup i kupovina državnog poljoprivrednog zemljišta, rekao je. “U zakupu imamo 50 hektara državne zemlje, no prema trenutnoj situaciji sve je naklonjeno velikim tvrtkama i kad izađe novi natječaj, lako bismo mogli ostati bez zemlje”, rekao je. Istaknuo je da je problem što promjenu vlasti redovito prate i izmjene zakona, a učinjene greške svi sporo ispravljaju.

Kako lokalni mali farmeri ostaju bez zemlje opisao je saborski zastupnik HDZ-a i bivši gradonačelnik Pleternice Franjo Lucić. “Nedaleko odavde smo raspisali natječaj za 90 hektara zemlje, a javila se tvrtka iz Orahovice udaljena 60 kilometara. Na osnovu zakona oni imaju prednost jer zadovoljavaju uvjete koje mali farmeri nemaju. Takav zakon hitno treba mijenjati”, ističe Lucić.

Obitelj Kovačević svoju proizvodnju mlijeka isporučuje lokalnoj maloj mljekari i zato, kaže Damir, ne strahuje za plasman vlastitog mlijeka, premda bi na tržištu uskoro moglo biti značajnijih promjena jer se ukidaju proizvođačke kvote u Europskoj uniji.

“Nažalost naša državna voli preregulirati stvari. Nevjerovatno je da se na ovakav način opstruira prodaja domaćim poljoprivrednicima. Prošle su već dvije od 12 godina unutar kojih stranci neće moći kupovati poljoprivredno zemljište. Stvara se dojam hrvatske nepredvidivosti. To je ključ naših problema u gospodarstvu, ne znate što će biti za tri godine kad vam istekne ugovor”, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Utemeljitelj gospodarstva Mato Kovačević rekao je kako je to imanje postepeno raslo od 1960. godine, kada su on i supruga krenuli s malim komadom zemlje i jednom kravom. Ako se osigura dovoljno zemljišta, rekao je, ovo gospodarstvo može povećati proizvodnju i broj zaposlenih. “Bude li perspektive, mi imamo i nasljedike koji će dalje raditi”, kazao je Mato Kovačević.

Sa situacijom u poljoprivredi u županiji predsjednicu su upoznali i župan Alojz Tomašević (HDZ) te gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić (HDZ).