Veliko srce građana: Za Zakladu Ana Rukavina skupljeno 1,3 milijuna kuna

Vijesti 19. pro 201806:53 > 06:56
Sanjin Strukic/PIXSELL

U organizaciji Zaklade Ana Rukavina i Nove TV, na Trgu bana Jelačića u utorak navečer održana je tradicionalna humanitarna akcija i koncert "Želim život". Prikupljeno je više od 1,3 milijuna kuna, javlja Nova TV.

Akcija je organizirana u znak sjećanja na 29-godišnju Anu Rukavinu koja je preminula prije 12 godina od leukemije, ali i kao zahvala svima koji su proteklih godina pomagali rad Zaklade.

Do kraja koncerta prikupljeno je više od 1,3 milijuna kuna, a veličanstveni koncert na glavnom zagrebačkom trgu završio je kratkim obraćanjem i iskrenom zahvalom Anine majke, Marije Rukavine koja i vodi Zakladu te koja je svojim riječima brojne građane ganula do suza.

“Draga mladosti, dragi Zagrepčani, kako sam sretna i ponosna na vas, one svijeće koje su bile upaljene, Ana je sve vidjela. Hvala svim darivateljima, 98 nada za spas života, to je najvrijednije, cijeloj Hrvatskoj hvala.

Želim vam zdravlja i da nitko od vas ne bude trebao matične stanice, volite se pokažite ljubav, pričajte sa svojima jer kad dođe trenutak bolesti onda svi žalimo što nismo još sve rekli. Volite se i od srca vam hvala ”, rekla je Marija Rukavina.

Zaklada Ana Rukavina u 12 godina rada je povećala broj potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica s 150 na 60.417, od čega je čak 56.824 uzoraka tipizirano.

Cilj akcije je borba za unaprijeđenje hrvatske hematologije, a, kako je istaknuto, za pohvalu su podaci prema kojima je Hrvatska 11. u svijetu po broju potencijalnih darivatelja te osma po broju donirane krvi iz pupkovine na 10 tisuća stanovnika.

Tijekom koncerta aktivan je bio pozivni centar gdje su se ugledna lica iz hrvatskog javnog i političkog života javljala na humanitarni telefon.

Na telefon se javljala i predsjednica republike Kolinda Grabar Kitarović.

“Lijepo je činiti dobro, a ova Zaklada je napravila puno. To je jedna od najuspješnijih zaklada koja je napravila puno posla”, rekla je predsjednica.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako ljudi zovu od srca, a svima je čast da mogu dati doprinos akciji.

“Ana je sa svojom životnom pričom i željom za život jedna sjajna poruka. Važno je u ovo blagdansko vrijeme poslati poruku ljubavi i solidarnosti”, poručio je predsjednik vlade.