Krstičević o problemima s nabavkom F-16: Moje odgovornosti nema!

Vijesti 10. sij 201909:52 > 09:53
N1

Uoči sjednice Vlade o problemima s nabavkom borbenih aviona od Izraela, čija delegacija danas dolazi u Zagreb, govorio je ministar obrane Damir Krstičević. 'Moje odgovornosti nema', rekao je ministar.

‘Ova Vlada je sve napravila, ali nema ugovora, nismo ga potpisali, nema financijske štete niti obaveze’, rekao je Krstičević u četvrtak.

Delegacija Izraela dolazi danas, sastanak počinje u 12:30, pripremio sam se i vidjet ćemo što će Izrael reći po tom pitanju. To je bila njihova odgovornost, dobili su predodobrenje, trebali su dobiti konačno odobrenje’, rekao je Krstičević dodavši da Izrael mora reći jesu li u stanju ispuniti dogovor ili ne.

Iako je dokument u kojem SAD upozorava na problem s kupovinom zrakoplova objavljen, Krstičević opet ističe da ga nije vidio: ‘Govorio sam istinu, mi smo ozbiljna država, Hrvatska posjeduje službenu usmenu i pismenu korenspondenciju, ona je za mene relevantna i ima težinu’. Istaknuo je da je predodobrenje SAD-a bio uvjet na natječaju i da su ga Izrael i Grčka imale. 

Svoju odgovornost ne vidi i ne slaže se sa zahtjevima oporbe da ode s mjesta ministra.

”Moje odgovornosti nema. Moja je odgovornost da sam ja i tim MORH-a učinio sve da Hrvatska kroz međunarodni natječaj, dobije avion koji treba Hrvatskoj”.

“Hrvatska ništa krivo nije napravila”

‘Oporba može to reći, to je legitimno. Upravo suprotno, smatram da Hrvatska nije ništa krivo napravila. Postavili smo sva pitanja i dobili smo jamstva. Država Izrael sada treba reći može li ta jamstva osigurati. Mi kao kupac niti smo mogli niti smo utjecali na bilo kakav način’. poručio je.

Odgovorio je na pitanje je li Hrvatska tražila kakva novčana jamstva od Izraela: ‘Ovo je ogroman projekt, za jednu državu to nije lagan proces. Ova Vlada je ušla u rješavanje problema na jasan i taransparentan način, upravo zbog složenosti smo išli u natječaj s državama… Države preuzimaju odgovornost za realizaciju posla i u tom slučaju države su te koje daju jamstva’.

“Imat ćemo ratno zrakoplovstvo”

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je jučer rekla da Hrvatska ima samo tri ispravna zrakoplova MiG-21 pa je Krstičeviću postavljeno pitanje je li ozbiljno da se takve informacije izgovaraju javno, no on je počeo govoriti o remontu zrakolova iz 2013. 

‘Situacija s hrvatskim ratnim zrakoplovstvom s avionima MiG-21, s modernizacijom, ugovori su potpisani 2013. trebali su letjeti do 2024. Činjenica je da ne lete, da su na zemlji. Hrvatska ima samo ispravna tri MiG 21. Zašto je remont napravljen, dani novci, a avioni ne lete?’, pitao je Krstičević.

‘Hrvatskoj je ratno zrakoplovstvo potrebno, i mi ćemo ga sigurno imati, u to sam uvjeren’, smatra ministar obrane.

Podsjetimo, izraelska delegacija koju predvodi generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam, stiže danas u 12:30 sati na sastanak u MORH.

Prema najavama, Udi Adam će se navodno ispričati hrvatskim vlastima jer Izrael nije u mogućnosti realizirati 500 milijuna dolara vrijedan kupoprodajni ugovor za eskadrilu borbenih zrakoplova tipa F-16 Barak.

Više čitajte OVDJE.