Politico o Plenkoviću: Miljenik EPP-a, ima velike planove za Hrvatsku i EU

Vijesti 08. svi 201921:40 > 21:51
Izvor: N1

Premijer Andrej Plenković u intervjuu za europsko izdanje uglednog političkog portala Politico.eu otkrio je hrvatske planove u Europskoj uniji.

Konzervativni lider želi rezimirati pregovore u proračunu Europske unije, a iako je hrvatski premijer manje od tri godine, već je miljenik Europske pučke stranke, piše ugledni portal. U šestomjesečnom presjedanju Europskim vijećem, Plenković želi završiti pregovore o dugoročnom budžetu EU-a, prenosi Večernji list

“Naš cilj je završiti pregovore o dugoročnom proračunu Europske unije jer je jasno da će, barem djelomično, završiti na našem stolu, to će biti ključni dosje”, rekao je Plenković. Naime, najkasnije sljedeće godine treba se donijeti sedmogodišnji budžet Europske unije, a to će se dogoditi najvjerojatnije kad Hrvatska preuzme presjedanje Vijećem EU-a jer ove godine to neće stići.

Plenković je u intervjuu rekao kako mu je želja da do 2024. godine uđemo u Schengen i uvedemo euro.

“To je moja ambicija, do kraja idućeg EU mandata. Rekao bih prije Schengen, kasnije euro”, kaže. Tijekom predsjedanja Vijećem EU-a, u Zagrebu će se održati summit za države zapadnog Balkana.

“Vjerujem da će u 2020. biti pravi trenutak da vidimo kako možemo riješiti probleme između država u našoj regiji i da ćemo imati neku vrstu rasporeda njihove institucionalne dinamike u odnosu na Europsku uniju u idućem desetljeću”,  ističe Plenković.

Kaže kako to nije ponovno pokretanje proširenja Europske unije.

“Ne bih to tako nazvao, posebno ne prije europskih izbora. Nitko ne želi spominjati proširenje, no ako smo previše neodlučni kao Europska unija, prespori, distancirani, vidjet ćemo uključivanje drugih velikih igrača u regiji”, rekao je ne želeći imenovati državu s očima na regiju, uključujući Rusiju, Kinu ili Tursku, dodajući kako oni “nisu prijetnje, nego samo pokazuju svoje interese”.

Plenković je govorio i o gradnji Pelješkog mosta te posjetu Kineza.

“Nije bilo lako objasniti Europskoj komisiji da je to projekt koji povezuje dva kraja Hrvatske, no most će postati spomenik članstva u EU-u”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.