Pupovac: Predsjednici bi pobjeda nad fašizmom trebala biti prioritet

Vijesti 11. svi 201914:40 > 14:46
(ilustracija)

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u Vukovaru je prisustvovao komemoraciji za 2500 žrtava NDH iz logora Dodik. Komentirao je predsjedničin odlazak u Bleiburg na dan olobođenja Zagreba.

Nakon odavanja počasti u Spomen parku Dudik u Vukovaru u sjećanje na ubijene žrtve od 1941.-1943. godine, Pupovac je odgovarajući na novinarska pitanja, ocijenio kako je izborna kampanja za EU parlament drugih stranaka “gotovo nevidljiva”, osim kampanje SDSS-a.

VEZANA VIJEST

“Mi ćemo se i dalje truditi da naša kampanja ostane takva, jer cilj naše kampanje nije samo da osvojimo mandat u EU parlamentu, već i da proširimo prostore slobode i oslobodimo ljude od straha i da učinimo sve ono što Srbe čini Srbima u Hrvatskoj, da steknu pravo građanstva u Hrvatskoj, u javnom prostoru i u sredinama u kojima ljudi žive”, izjavio je Pupovac. “Na taj način mislimo da snažimo Hrvatsku kao demokratsku zemlju”, ustvrdio je.

Rekao je i da su Srbi gdje god živjeli, baštinici antifašističke tradicije.

“Tako će i biti. Nećemo mjeriti tko je veći, tko je manji. Mi smo sa svima kojima je smisao antifašizma na srcu i koji ga prepoznaju kao temelje Europe 20. stoljeća, ali i kao temelje Europe i Hrvatske 21. stoljeća. Sa svima ćemo na tome radit, bilo da su Srbi, Hrvati ili druge narodnosti ili neke druge političke boje”, rekao je predsjednik SDSS-a.

Komentirajući novinarima posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u srijedu, 8. svibnja Macelju, Bleiburgu i Hudoj Jami, gdje su Spomen obilježjima ubijenim žrtvama nakon Drugog svjetskog rata, Pupovac je rekao kako nema ništa protiv toga da se ljudima koji su stradali kao nedužni, pripadali pobjedničkim ili poraženim vojnim formacijama, iskaže počast, ali, po njemu, postoji redosljed radnji.

“Pobjeda nad fašističkom koalicijom za svakoga, pa i za predsjednicu Republike treba biti na prvom mjestu, a onda treba naći načina i kako da se pokaže pijetet prema žrtvama koje su stradale nakon Drugog svjetskog rata, ali sa jasnom naznakom zašto i kako se to dogodilo”, dodao je Pupovac.

U srijedu navečer priopćeno je iz Ureda predsjednice Republike da je “u povodu Dana spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i neovisnost, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Macelj, Bleiburg i Hudu jamu, položila cvijeće te zapalila svijeće za nevine žrtve koje su ubili pripadnici Jugoslavenske armije nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Masovnim ubojstvom ratnih zarobljenika i civila, među kojima je bilo ranjenika i djece, prekršene su sve civilizacijske norme i odredbe humanitarnog prava, prije svega Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima iz 1929. godine. Bio je to razmjerno najveći poratni masovni zločin u Europi nakon Drugoga svjetskog rata, za koji nema opravdanja, kao ni za bilo koji drugi zločin učinjen nad bilo kime i od bilo koga”, navedeno je u priopćenju iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

Osim predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca počast žrtvama na Dudiku odali su danas i kandidati SDSS-a za EU parlament Dejan Jović, Jugoslav Vesić i Srđan Jeremić koji će u Vukovaru biti nazočni i svečanoj akademiji, posvećenoj žrtvama ustaškog i fašističkog režima.

U večernjim satima, kandidati će biti nazočni večernjoj liturgiji u crkvi Sv. Nikolaja u Bijelom Brdu te središnjem predizbornom skupu stranke za Osječko-baranjsku županiju koji će se održati u tome mjestu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.