Božinović dovodi nove policajce u Međimurje, ojačava Policijsku upravu

Vijesti 04. lip 201911:31 > 11:42
N1

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je izjavu za medije nakon održanog sastanak s načelnicom općine Pribislavec Višnjom Ivačić te županom Međimurske županije Matijom Posavcem održanom u Pribislavcu, a nakon subotnjeg prosvjeda održanog u Čakovcu na temu Roma.

“Sastanak se odužio jer problem nije jednostavan. Kad bi rješenje ovog problema ovisilo samo o policiji on bi odavno bio riješen, odnosno ne bi ni postojao. Mi govorimo o problemu koji nije problem samo u Hrvatskoj i Međimurju, nego i u svijetu. Ovdje nismo da bismo teoretizirali nego da bismo vidjeli kako se ono što se radi na svjetskoj razini može implementirati na razini romske zajednice koja živi ovdje u Međimurju”, kazao je Božinović. 

Ministar je pojasnio kako će Policijska uprava međimurska dobiti pojačanje u smislu broja policajaca. “Što se tiče broja policajaca, desetak ljudi jer dobilo rješenja da se vrate u PU međimursku. U 7. mjesecu će izaći dio novoškolovanih policijskih službenika, njih sveukupno 17 i oni će ojačati PU Međimursku. Ovdje je već jedan koji je stigao i on će nakon našeg odlaska ostati ovdje u Pribislavcu. Sveukupno će stići 27 policajaca”, pojašnjava Božinović. 

Božinović je kazao kako će ojačati i neke druge segmente, u vidu ekipa za očevid.

“Ovaj problem se zanemarivao desetljećima, ovo nije problem od jučer. On je u međuvremenu eskalirao. On je postao javno prezentan jer se mislilo da će se problem riješiti sam od sebe. Ova Vlada to zna. Treći sam put već ovdje i imam malo širi uvid nego što bi to bilo nužno za ministra unutarnjih poslova”, rekao je ministar. 

 “To je sociološko pitanje i pitanje koje uključuje jednu zajednicu za koju moramo naći kako ju integrirati ovdje. Sigurno da nitko ovdje ne govori o gubitku identiteta, ali moraju se uvažavati standardi koji su godinama uspostavljani ovdje. Oni uključuju obrazovanje, zapošljavanje i poštovanje zakona. No, bez prave dijagnoze, nema ni prave terapije”, smatra Božinović.  

Božinović smatra kako je nužna koordinacija između nadležnih tijela, ali i ona s općinama i županijama. “Svi oni se moraju angažirati više nego dosad. Može se povući puno EU sredstava namijenjenih upravo riješavanju ove situacije”, veli ministar. 

“Mladi Romi koji nisu završili osnovnu i srednju školu sami su sebe diskvalificirali iz života, točnije ulaska u svijet rada. Ovo je problem koji traje više desetljeća i mi smo danas u situaciji, ja govorim u svom resoru, da se pokušavamo suočiti s tim problemom na način da tražimo rješenja”, poručuje Božinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.