Splićani uznemireni zbog crvene zastave na plaži

Vijesti 10. lip 201910:55 > 11:13
Miranda Cikotic/PIXSELL (ilustracija)

Crvena zastava na plaži u Splitu, nedaleko hotela Radisson Blue, izazvala je zabrinutost građana.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin za Dalmaciju danas potvrdila je da je more na području Splita sigurno za kupanje što se tiče kakvoće.

Zastave na plažu postavlja Spasilačka služba, pojasnila je koordinatorica Službe za spašavanje života i djelovanje u kriznim situacijama za područje Dalmacije, Tanja Marinković.

“Općenito značenje crvene zastave unutar spasilačke službe je ‘zabranjeno kupanje’. Postoji još žuta zastava koja ima obilježje spasilačke službe i postavlja se u pravilu na promatračnicu. Kad je zastava na promatračnici, znači da je sezona rada spasilačke službe započela. Područje djelovanja spasitelja, odnosno početak i kraj kupališta, označava se crveno-žutim zastavicima. Spasitelji podižu crvenu zastavu što označava zabranu kupanja, a u pravilu bi trebalo i postaviti ploču koja označava što znači koja zastava”, objasnila je Marinković.

U pravilniku o sigurnosti na uređenim kupalištima piše da se crvena zastava postavlja na plažu u slučaju kada je sigurnost na kupalištu smanjena u slučaju povećanih valova, povećane nečistoće vode, snažnijeg vjetra, povećane mutnosti vode, kada je vodeni tok jači od 0,3 m/s i u drugim sličnim prilikama.

Kako su iz NZZJZ utvrdili da onečišćenja nema, vjerojatnije je da se radi o nekom od preostalih razloga, a više informacija ćemo znati uskoro.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram