Uz Plenkovića i Grabar Kitarović u igri za vodeće pozicije EU institucija?

Vijesti 20. lip 201910:44 > 16:16
AFP/Reuters/N1 ilustracija

Belgijski dnevni list Le Soir u velikom tekstu o mogućim rješenjima za čelna mjesta europskih institucija, uz hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, ali i aktualnu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Belgijski dnevni list navodi kako Kolinda Grabar Kitarović ima solidno ministarsko iskustvo. Bila je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, te je predsjednica Hrvatske od 2015. godine.

Le Soir piše kako bi oko Grabar Kitarović moglo biti većeg konsenzusa nego oko Plenkovića, kojeg Le Soir također navodi kao moguću opciju.

Za Plenkovića Le Soir piše kako ga cijene u redovima EPP-a, te su ga upravo stoga stavili da predstavlja stranačku grupaciju u pregovorima oko budućih glavnih pozicija u EU. To je znak povjerenja, piše Le Soir, te bi njegov izbor mogao biti koristan.

Osim tri spitzenkandidata, Webera, Timmermansa i Vestagera, Le Soir kao moguće kandidate navodi aktualne premijere Nizozemske, Belgije i Luksemburga, Marka Ruttea, Charlesa Michela i Xaviera Bettela, te predsjednicu Litve na odlasku Daliu Grybauskaite.

Zanimljivo, samo Hrvatska ima dva imena koja se spominju kao mogući kandidati za neku od čelnih pozicija EU.

Na večeri koja zaključuje prvi dan sastanka Europskog vijeća, europski čelnici imat će težak zadatak dogovora o prijedlogu za predsjednika Europske komisije, za kojeg su se složili da bi trebao dobiti potporu duple većine – one u Parlamentu i one u Vijeću.

Od izvanrednog summita odmah nakon europskih izbora traju konzultacije između političkih grupacija i država članica EU.

Čini se da nijedan od troje spitzenkandidata, EPP-ov Manfred Weber, socijalist Frans Timmermans i liberalka Margaret Vestager, nemaju dovoljnu potporu drugih političkih grupacija.

Politička realnost koju su Le Soiru potvrdili iz više izvora je sljedeća: opozicija Weberu iz redova socijalista i liberala je velika. EPP, iako se do krajnjih granica bori za svog pulena Webera, razmišlja o predstavljanju drugog kandidata, o čemu se razgovaralo na sastanku čelnika EPP-a, uoči summita. Mislili su da je idealan profil Michel Barnier, europski pregovarač za brexit, no Le Soiru nijedan izvor u posljednje vrijeme nije potvrdio da se priča o njegovom imenu. Ipak, jedno ime je iskočilo – ono hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kao mogući ozbiljan prijedlog EPP-a.

Ako predsjedanje Komisijom ode EPP-u, pozicija šefa Europskog vijeća otišla bi obitelji liberala u kojoj je sada i stranka francuskog predsjednika Macrona. Le Soir tu spominje ime belgijskog premijera Charlesa Michela.

Socijalisti bi dobili predsjedanje Parlamentom koje bi dijelili s predstavnikom zelenih.

Ako na ovom summitu ne bude dogovora, drugi bi se najvjerojatnije dogodio 1. srpnja, dan uoči konstituirajuće sjednice EP-a.

U međuvremenu talijanska novinska agencija ANSA donosi: “Čini se da padaju dionice hrvatskog premijera Andreja Plenkovića čije se ime u posljednjih nekoliko tjedana pojavilo kao drugi izbor u slučaju da Manfred Weber ne bi uspio.

Plenković je jedan od dva pregovarača iz kvote EPP-a, no ono što mu ne ide u korist – naglašava za ANSA-u više izvora – je između ostalog i činjenica da je branio Slobodana Praljka, osuđenog ratnog zločinca, koji si je oduzeo život prilikom izricanja presude u Haagu”, objavila je ANSA. 

Podsjetimo, čelnici EU-a u danas poslijepodne će se na summitu u Bruxellesu pokušati dogovoriti o imenovanjima novog vodstva europskih institucija nastojeći spriječiti institucionalni zastoj u ključno vrijeme u Europskoj uniji.

Izbori za Europski parlament prošlog mjeseca pokrenuli su natjecanje za glavne dužnosti u Europskoj uniji, prije svega izbor novog predsjednika Europske komisije koji će se suočiti s Brexitom, pregovorima o europskom proračunu i naporima u borbi protiv klimatskih promjena.

Glavne političke grupe u EP-u pokušavaju pronaći zajedničko stajalište o jednom kandidatu.

Čelnici EU-a moraju nominirati kandidata, a onda ga treba potvrditi većina zastupnika u EP-u. Utrka je otvorena i za autsajdere.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je u srijedu da je “oprezni optimist” o postizanju dogovora o imenovanjima visokih dužnosti u EU koje još uključuju šefa europske diplomacije, predsjednika Europske središnje banke te njegova nasljednika.

Na dvodnevnom summitu razgovarat će se još o klimatskim promjenama i podjeli europskih zemalja o tome treba li postaviti 2050. godinu kao rok za ostvarivanje cilja nulte stope emisije ugljika.