Sve je po zakonu: Agencija za znanost i visoko obrazovanje oglasila se o ministrovoj diplomi iz Travnika

Vijesti 20. svi 202414:56 7 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak se, gostujući na HTV-u, osvrnula na Josipa Dabru, DP-ovog ministra poljoprivrede i njegov studij.

“Po životopisu gospodina Dabre, a i po onome što je govorio u medijima, nismo uopće sigurni da je završio fakultet, gdje ga je završio, koliko godina je studirao. Sam ne zna odgovoriti na to pitanje”, rekla je Puljak

“Postoje sumnje da je stekao diplomu pod sumnjivim okolnostima na Univerzitetu u Travniku koji je poznat po prodavanjima diploma na benzinskim stanicama. Postavit ćemo i zastupničko pitanje i zahtjeve na pristup informacijama da utvrdimo je li njegova diploma vjerodostojna. HDZ-ova vlada je poznata po slučajevima plagiranja doktorata, kombija u kojima su HDZ-ovci išli preko vikenda u Osijek po diplome i doktorate. Domovinski pokret podržava takvu vladu i želimo provjeriti imamo li prvog ministra čija diploma nije vjerodostojna”, dodala je.

O ministrovoj diplomi upitali smo i Agenciju za znanost i visoko obrazovanje, koja kaže da im je Dabro podnio zahtjev za priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije i to 2019. godine.

“Josip Dabro je Agenciji za znanost i visoko obrazovanje dana 28. 11. 2019. godine podnio zahtjev za stručno priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije Magistar kineziologije koju je stekao dana 26. 10. 2019. godine na visokom učilištu Univerzitet u Travniku, Edukacijski fakultet, Travnik, Bosna i Hercegovina, završetkom studijskog programa Kineziologija”, odgovorili su iz AZVO-a za N1.

Dodaju kako je Agencija za znanost i visoko obrazovanje izvršila uvid u svu relevantnu dokumentaciju koja je od utjecaja za donošenje pravilnog i zakonitog rješenja u ovoj stvari “te je u predmetnom zahtjevu odlučeno rješenjem o priznavanju od dana 18. 12. 2019. godine i to da se priznaje za potrebe zapošljavanja u Republici Hrvatskoj inozemna visokoškolska kvalifikacija Magistar kineziologije koju je stekao Josip Dabro i koju je izdala institucija Univerzitet u Travniku, Edukacijski fakultet, Travnik, Bosna i Hercegovina”.

Navode kako je postupak priznavanja inozemne visokoškolske kvalifikacije Dabre proveden je u skladu sa Zakonom о priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija koji je u Hrvatskoj bio na snazi u vrijeme podnošenja zahtjeva.

Podsjetimo, Dabru je 2021. zbunilo novinarsko pitanje o tome koliko je godina studirao. Nakon novinarske primjedbe da ne može biti magistar s tri godine, ispravio se i rekao da je studirao pet godina, i to u Zagrebu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare