Boris Miletić: Dobro je da imamo turizam, ali moramo se usmjeriti na industriju

Vijesti 12. srp 201908:51 > 09:17
N1 Hrvatska

Predsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik Boris Miletić gostovao je u Novom danu, koji se danas snima u Puli.

“Kada je riječ o brodogradnji, govorimo o zadnjoj velikoj industriji u našoj zemlji. U području brodogradnje mi imamo i tradiciju i znanje i kvalitetu. Drago mi je što sam dok sam dolazio na Kaštel vidio da ljudi iz Uljanika izlaze iz treće smjene, to znači da oni i dalje rade na brodovima”, rekao je Miletić.

Danas svi sve jasnije uviđaju da nam je industrija neophodna, ističe Miletić, jer nama turizam ulazi u BDP u tolikom postotku koliki nema ni jedna europska zemlja.

“Ključno je kroz stečajni postupak vidjeti hoće li se ići namiriti vjerovnici, ili će se ići krenuti od čistog starta, za što postoje svi preduvjeti. Pitanje je hoće li se osigurati likvidnost u poslovanju. Inače će se sve prodati u staro željezo, što bi bila nevjerojatna šteta”, kaže Miletić.

“Nakon što su uprave mijenjale stratrške partnere, postupak vodi stečajni upravitelj. Određeni partneri koji su i prije surađivali sa strukturom brodogradilišta imaju volju nastaviti suradnju. Mislim da je ključno razmišljati o proizvodnim djelatnostima u Uljaniku”, ističe Miletić.

Na pitanje što bi se dogodilo s planom grada ako bi se Uljanik ugasio, gradonačelnik ističe da bi moralo doći do promjena GUP-a.

“U GUP-u je područje Uljanika ucrtano kao brodogradilišna luka, ali postoje i komplementarne djelatnosti koje su se i do sada odvijale. Postoje partneri koji su dugo surađivali i poznaju kvalitetu Uljanika i radnika, a znam da su i radnici koji su zbog sile prilike otišli, a kada bi im bila dana sigurnost u Uljaniku, vratili bi se ovdje”, rekao je Miletić.

“Mislim da je Vlada odlučila postupiti tako da odustane od Uljanika, a da sačuva 3. Maj. Ta su dva brodogradilišta komplementarna, a ne konkurencija. Ovoj zemlji je proizvodnja potrebna. Zbog situacije u mostarskom Aluminiju, za koji vrlo ozbiljno želim da se oporavi i nastavi s radom, se javlja velika zabrinutost naše Vlade. A tamo Hrvatska ima manje udjela nego u Uljaniku, a od Uljanika su digli ruke”, napomenuo je Miletić.

“Držim da će Istra nastaviti u pravcu razvoja i napretka. Mi imamo u zadnjih 10 godina investicijski bum što se tiče temeljne infrastrukture, čeka nas veliki pročistač voda, prometnice koje moramo izgraditi. Pula je dugo bio vojnoindustrijski grad, a mi sada znamo da je temeljna infrastruktura nužna za dalji razvoj”, kazao je Miletić.

Naglasio je da je Hrvatska previše spora i centralizirana, te da će tako teško ćemo doći do napretka u državi.

“Zadnji EU izbori pokazali su veliku fragmentaciju biračkog tijela. Ne znam što možemo očekivati na predsjedničkim izborima, a možda je još i prerano govoriti, jer treba čuti što koji kandidat nudi u programu. Ovlasti predsjednika su prilično limitirane, očekujem čuti koji kandidat što nudi. Mi kao stranka možemo podržati nekoga liberalnog, iz lijevog centra. HNS govori o povezivanju i potrebi da se snaga u centru i liberalna snaga koncentrira. Mislim da se oni trebaju malo pročistiti, jer ići na parlamentarne s HDZ a na predsjedničke SDP-om… Treba proći čistilište i vidjeti kuda misle ići. Što se nas tiče, kandidati HDZ-a i s desnice nisu prihvatljivi”, rekao je Miletić.

“Logično je da Škoro nastupa tako da nema usmjerenost ni lijevo ni desno, ali znamo s čije je liste otišao u Sabor”, prokomentirao je.

Kada je u pitanju turizam u Puli, Miletić je rekao da postoji povećan broj dolazaka

“Imamo već pet godina stalnog rasta. Kao grad rušimo iz godine u godinu turističke rekorde. Mi nemamo tolike kapacitete kao neki drugi, ali važno je reći što se negdje nudi i u kojim uvjetima. Mi nismo isključivo ograničeni na dva ljetna mjeseca. Sunce i more će biti uvijek važan faktor za naš turizam, ali treba znati kako naš proizvod ponuditi tako da naši posjetitelji dođu i u ožujku i na jesen. Ovako kako nam je sada teško ćemo opstati”, rekao je Miletić.

“Imamo daleko najveći PDV na smještaj i ugostiteljstvo, ako im još nije došlo u glavu da nećemo više imati radnu snagu koja će raditi tri mjeseca od kojih će živjeti godine, ne znam kada će. Neka objave je li udio BDP-a u proračuna nakon povjećanja PDV-a isti ili manji”, poručio je Miletić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.