Sekulić: Mađari pokazuju moć nad hrvatskom vladom i nad Inom

Vijesti 13. kol 201912:04 > 12:43
N1

O najnovijoj situaciji u rafineriji INA-e u Sisku razgovarali smo s Predragom Sekulićem, sindikalnim povjerenikom sindikata Nova solidarnost.

Uprava rafinerije Ine u Sisku govori o restrukturiranju i redefiniranju proizvodnje, a neposredni povod za naš razgovor s Predragom Sekulićem bila je još jedna serija transporta sirove nafte koja je otišla iz Siska posljednjih nekoliko dana prema Mađarskoj.

“Da, nažalost, jedna vijest koja je prošla u potpunoj tišini što se tiče hrvatskih medija. Dakle, radi se po prvi puta o izvozu naše hrvatske nafte s domaćih naftnih polja van granica naše zemlje. Sada je to Mađarska, međutim, mi u Sisku već pet godina tvrdimo da je u konačnici cilj Bosna i Hercegovina ili Srbija. Odnosno, za sada se ona prevezla željeznicom, dva puta u dva navrata, po četiri željezničke kompozicije. Kako bi pojasnio o kojoj količini se radi, to nije niti za jedan dan prerade na jedoj destilaciji u mađarskoj rafineriji, dakle vrlo male količine. I u principu se iza svega skriva, po meni, pokazivanje moći nad hrvatskom Vladom i nad Inom, Mađara, ali s druge strane moguće je provođenje tih aktivnosti po prvi put dok je još ovaj ministar s kojim je sve dogovoreno na čelu ministarstva i dok je još ova Vlada ovdje.”

VEZANA VIJEST

Da pojasnimo situaciju, Sekulića smo upitali koliko bi u ovom trenutku u Sisku bilo komplicirano ili jednostavno da se nafta preradila u Sisku, na što je rekao kako je “najbolje i najjeftinije to preraditi ovdje. Sve ostalo je bespotreban trošak koji nema ekonomske isplativosti”.

Upitan da pojasni kako izgleda ekonomska matematika i zašto je Mađarima interestantno prebaciti tu naftu u Bosnu i Hercegovinu nego je obrađivati ovdje, makar u Rijeci, Sekulić odgovara da “ako ćemo iskreno sagledati stvari, naša nafta je vrlo jeftina. Prema zadnjim podacima koje sam ja uspio izvući, dakle radi se o nekih 900 kuni po toni, 950 kuni po toni domaće nafte, a ona se može prodati, zavisno od svjetskog tržišta, po 2300, 2400. Dakle, jedna vrlo isplativa operacija. Tako da ne riskirate troškove, ne riskirate moguće probleme na postrojenju, ne riskirate ništa, prodajete gotovu naftu i prebacujete to na nekog drugog, novci stižu i mislim da je u konačnici to cilj.”

Komentirao je i rad ministar zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića. “Pa mislim da prvenstveno ministar Ćorić je ušao u jedno ministarstvo koje nije vezano za njegovu struku za koje se školovao. Drugo, mislim da si je uzeo prevelike ovlasti i da je svoje aktivnosti proširio, opet s nekim ciljem vjerojatno, na mnoge strane. Treće, mislim da puno luta.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.