Bošnjaković najavljuje strože kazne za nasilje nad ženama i u obitelji

Vijesti 22. ruj 201914:59 > 15:02
Patrik Macek/PIXSELL

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu u nedjelju je, u znak sjećanja na sutkinju, odvjetnicu i stranku ubijene prije 20 godina, održana komemoracija na kojoj su se predstavnici ustanova založili za prevenciju takvih zločina, ali i njihovo strože kažnjavanje.

Zločin se dogodio 22. rujna 1999. u maloj sudnici u kojoj je Mato Oraškić prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. U spomen na to trostruko ubojstvo obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a svake godine predstavnici sudova i nadležnih ustanova okupljaju se ispred vrata sudnice kako bi se sjetili tih žrtava i poslali jasnu poruku da se nasilje u bilo kakvom obliku ne tolerira, rekla je Predsjednica suda Jadranka Liović Merkaš.

Iako je prošlo 20 godina, tuga i bol za tim ženama koje su smrtno stradale ne jenjava, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, dodavši da je i danas teško objasniti i prihvatiti taj zločin. Pozivao je sve službenike da sa svoje pozicije nadležnosti poduzmu sve napore da se takve stvari u prvom redu spriječe, a ako se već dogode da se pravovremeno reagira.

Bošnjaković je napomenuo da je Ministarstvo pravosuđa uputilo u proceduru set zakona koji predviđaju oštrije kazne za one koji pokušaju ili učine takva kaznena djela. “Svjedočili smo ove godine u Centru za socijalnu skrb u Đakovu također jednom manijakalnom zločinu i na nama je da gradimo bolji sustav u kojem takvih stvari neće biti, a uloga je pravosuđa, kad se nažalost tako nešto dogodi, da budemo brzi u postupku i da su takve kazne odvraćajuće”, rekao je Bošnjaković. Kad takve stvari dođu u pravosuđe znači da su se već dogodile i tada se mora voditi postupak te je zato, kazao je ministar, jako važna prevencija.

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda i Udruge hrvatskih sudaca Marin Mrčela također je istaknuo važnost sprječavanja nasilja, počevši od odgoja i obrazovanja. Ako se nasilje već dogodi, smatra Mrčela, važno je da sudovi reagiraju djelotvorno, u najkraćem mogućem vremenu sa sankcijama koje odvraćaju počinitelja. To su one stvari za čije poboljšanje mi u sudovima mislimo da ima još prostora, naročito kad je riječ o dugotrajnosti postupaka, dodao je.

“Svi moramo biti svjesni toga da je nasilje koje postoji u društvu, i kojeg smo svjesni i danas na sudovima, poput općinskog suda u Splitu nešto što traži oštar odgovor”, rekao je Mrčela. Ono što se dogodilo prije 20 godina, kazao je, ostaje podsjetnik na tragediju koja se dogodila, na bezumni akt koji je pokazao nasilje u svom najgorem obliku.

Bošnjaković je odgovorio novinarima da će se za provedbu Istanbulske konvencije u proračun za sljedeću godinu, koji je u izradi, osigurati sredstva za predviđene mjere. Paket zakona kojima se regulira zaštita od nasilja nad ženama u obitelji, upućen je u javno savjetovanje, rekao je Bošnjaković dodavši kako očekuje da će stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine. “Važno je reći da prijetimo puno strožim kaznama nego je dosad”, kazao je.

Na napomenu novinara kako praksa pokazuje izricanje blažih kazni, rekao je da će po novom prijedlogu kazne, čak i ako budu minimalne, biti bitno više nego danas. Za izmjene Zakona o kaznenom postupku rekao je da prvenstveno žele ugraditi direktivu koja jamči obranu u ranijoj fazi postupaka, već pred policijom. Primjedbe na taj prijedlog će analizirati.

Također žele promijeniti praksu po kojoj obrana ima pravo na ponovno izvođenje dokaza u situaciji kad se promjeni sudac jer se to često zloupotrebljavalo. S obzirom na to da je “slučaj Daruvarac” pokazao ograničen doseg mjere opreza također je predloženo da se mjere opreza, poput pritvora mogu odrediti samostalno van samog postupka.

Na komemoraciji je uz predstavnike Ustavnog suda, Hrvatskog sabora i ostalih ustanova bila i službenica Stanka Cvetković koja je unatoč teškom stradavanju nastavila raditi na sudu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.