Tko predstavlja medicinske sestre u Hrvatskoj – i koliko uspješno?

Vijesti 05. lis 201921:40 > 22:03
Ilustracija

Sindikat medicinskih sestara i tehničara uzvraća udarac Inicijativi za boljitak sestrinstva. Nakon što je Inicijativa svoje kolegice ovaj tjedan dovela na Markov trg, Sindikat ih je optužio da uvode nered u redove te odgovario na prozivke da u pregovorima s Vladom zapravo nije postignuo - ništa.

Tko predstavlja medicinske sestre u Hrvatskoj? Tko se i koliko uspješno bori za njihova prava? Ta je pitanja otvorio prosvjed na Markovu trgu u organizaciji Incijative medicinskih sestara. Reagirao je Sindikat medicinskih sestara, koji odbacuje prozivke da u pregovorima ništa nije postignuto.

“Je li to malo, jesu li to mrvice – 12 posto u godinu dana ispregovorati, ako su to mrvice, ja ne znam”, kazala je Anica Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. 

N1

I dok sestre koje su organizirale prosvjed tvrde da se ono što je ispregovarano na njihovim plaćama vidi kao 40 do 50 kuna, Sindikat tvrdi da su plaće zapravo podigli za 250 do 550 kuna. Iza Inicijative zapravo stoji politika, tvrde, iako ne žele javno precizirati na koga sumnjaju.

Inicijativa za boljitak sestrinstva te navode odbacuje.

N1

“Ne stoji, a zašto su bili – ja sam poslala mailove svim saborskim zastupnicima odnosno klubovima zastupnika i onda su se neki odazvali. A, ako ste primijetili, odazvali su se i lijevi i desni”, odgovara Sanda Alić iz Inicijative. 

Sindikati zdravstva i Vlada potpisali su dodatak 2 kolektivnog ugovoru po kojem od 1. rujna plaće rastu za 7 posto – povećani su tada linearno dodaci na posebne uvjete rada za 3 posto i dodaci za odgovornost za 4 posto. Inicijativa nezadovoljna postignutim traži da se osnovica plaća poveća za 25 posto.

“Jedanaest sidnikata zdravstva, ne samo Sindikat medicinskih sestara i tehničara, sudjelovati će u pregovorima za osnovicu, tko je digne za 25 posto, bit će heroj, a ne heriona”, tvrdi Prašnjak.

Sindikat koji vodi Ankica Prašnjak ima oko 12.000 članova i reprezentativan je – pa sudjeluje u pregovaranjima. Inicijativa nezadovoljnih sestara sada se organizira u Sindikat i skuplja članstvo. Dosad im je pristupilo, kažu, dvije tisuće članova i članica, a za reprezentativnost im, tvrde, treba oko 6.000.

N1

“Imamo bezbroj upita na koje ne stignemo odgovarati, ali uskoro će dobiti sve informacije i uskoro krećemo u bitku za sestre”, najavljuje Alić.

Obje se strane tako slažu da su sestre podcijenjeni stup zdravstvenog sustava. Sada su u borbi za članstvo koje zapravo daje legitimitet – za borbe s Vladom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram