Vlada povukla prijedlog izmjena Zakona o radu, nastavit će dijalog s partnerima

N1 Hrvatska

Vlada je jučer, 15. listopada 2019. godine, održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela odluku da se iz procedure u Hrvatskome saboru povuku sljedeći zakonski prijedlozi:

1. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu, s Konačnim prijedlogom zakona

2. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnim službenicima, s Konačnim prijedlogom zakona

3. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, s Konačnim prijedlogom zakona

4. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, s Konačnim prijedlogom zakona

VEZANE VIJESTI

5. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s Konačnim prijedlogom zakona

6. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, s Konačnim prijedlogom zakona

Vlada RH će navedene zakonske prijedloge dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima te ih potom uputiti u redovnu proceduru.

Nešto prije informacije iz Vlade, Hrvatska udruga poslodavaca oglasila se priopćenjem u kojem stoji kako odgađa konferenciju za medije koja je trebala biti održana danas u 10 sati u prostorijama HUP-a.

‘Konferenciju odgađamo budući da smo dobili najavu iz Vlade RH da će povući iz daljnje procedure odnosno, glasanja u Saboru, prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojim se definira mogućnost produljenja rada na još tri godine nakon ispunjenja uvjeta za mirovinu sa 65 godina. Navedeni prijedlog izmjene ZOR-a bio je dio paketa zakona vezanih uz mirovinsku reformu te nam je ujedno najavljeno da će se kroz socijalni dijalog razgovarati o nužnim poboljšanjima radnog zakonodavstva’, stoji u priopćenju HUP-a.

Podsjetimo, Vlada je prošloga tjedna uputila u Sabor izmjene Zakona o radu i pet pripadajućih zakona koji definiraju dob u kojoj je moguće zadržati se u svijetu rada, te izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se na 65 godina života vraća​ granica​ za starosnu mirovinu i smanjuje penalizacija za ranije umirovljenje.

Vraćanje granice​ za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina života bio je jedan od zahtjeva referendumske inicijative “67 je previše” koja je za to prikupila više od 700 tisuća potpisa.