Picula: Ulaskom Hrvatske u Schengen svi profitiraju, pa i Slovenija

Vijesti 22. lis 201918:03 > 18:08
N1

Hrvatski eurozastupnici Tonino Picula (SDP) i Karlo Ressler (HDZ) pozdravili su u utorak zeleno svjetlo Komisije Hrvatskoj za ulazak u šengenski prostor.

“To je dobra vijest za šengensko područje koje se proteklih sedam, osam godina našlo pod udarom različitih okolnosti koje su slabile njegovu svrhu, a to je osigurati slobodno kretanje europskim građanima i potaknuti više europske suradnje i privrženost europskom projektu”, rekao je SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula u razgovoru s hrvatskim novinarima u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

VEZANE VIJESTI

“Komisija je pokazala na primjeru Hrvatske da je Schengen jedno od najvećih postignuća europskih integracija”, smatra Picula.

Ne vjeruje da će se politička odluka o ulasku Hrvatske u šengenski prostor skoro donijeti i podsjeća da “Hrvatska mora nastaviti raditi”.

“Priznanje EK osobito je važno za Hrvatsku jer je riječ o relativno maloj zemlji s najdužom vanjskom granicom EU-a i nalazi se u zahtjevnom geografskom okruženju. Pritisak na Hrvatsku nije mali, morat će se znati integrirano nositi s time, ali s današnjim zelenim svjetlom pozitivno je evaluiran dosadašnji rad”, dodao je Picula. 

#related-news_0

“Nije za očekivati da će se odluka donijeti za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om”, rekao je Picula i dodao da s Hrvatskom u šengenskom prostoru “svi dobivaju”, pa i Slovenija. 

Karlo Ressler komentirao je napise o kršenju ljudskih prava na granici s BiH na što je ranije upozorila i slovenska eurozastupnica Fajon. 

#related-news_0

“Drago mi je što Europska komisija nije podlegla neargumentiranim i političkim pritiscima koji su dolazili s više strana te da je odluka donesena na objektivnim kriterijima”, rekao je HDZ-ov europarlamentarac.

“Predstoji nam politička odluka, ali zahvaljujući naporima vlade posljednje tri godine uspjeli smo modernizirati policiju, osigurati još bolju i kvalitetniju zaštitu vanjske granice”, ocijenio je Ressler.

Komisija je Hrvatskoj dala zeleno svjetlo, ali konačnu odluku treba donijeti Europsko vijeće. Osim Hrvatske, pozitivnu evaluaciju za ulazak u šengenski prostor imaju još Bugarska i Rumunjska. Zeleno svjetlo dobile su 2011., ali još nisu dio šengenskog prostora jer nema suglasnosti svih zemalja članica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram