'Posljednjim izjavama predsjednica se može svidjeti samo potpuno neukim ljudima'

Vijesti 28. lis 201914:04 > 14:38
N1

U N1 Studiju uživo gostovao je povjesničar Tvrtko Jakovina koji je komentirao izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tome kako je Jugoslavija bila iza Željezne zavjese.

“Winston Churchill u SAD-u je održao svoj govor o Željeznoj zavjesi, i među gradovima koji su bili iza Željezne zavjese bili su i Varšava, Beč, Prag i Beograd. Ta je tvrdnja je točna, no za Jugoslaviju je vrijedila pune dvije godine. 

Potom se dogodilo ono što je John Cabot, američki ambasador iz Beograda, opisao kao najvažniji događaj od kapitulacije Japana – Amerikanci su vidjeli priliku da sovjetski utjecaj maknu od Jadrana, Italije, da maknu Sovjete na granicu Jugoslavije, i kasnije koriste Jugoslaviju za raskoljavanje istočnog lagera. Oni su ostali jednopartijski, ali su bili nevezani za Sovjetski savez. Pokazali su – pogledajte, možete ostati na vlasti, sve sačuvati, samo ne budite u savezu s Rusima. I tu je Jugoslavija prestala biti iza Željezne zavjese. Jugoslavija je sklopila politički i vojni savez s Grčkom i Tuskom, članicama NATO-a 1953. i 1954. godine, a Mao Zedong kritizira Jugoslaviju jer nije dovoljno komunistička.

VEZANA VIJEST

Ako već tražite loše strane Jugoslavije uhvatite se Marka Veselice, Adem Demaçija. Ima puno čvršćih i boljih primjera da je Jugoslavija bila nedemokratski režim. Prodavati laži, potpuno nevjerojatne… To stvara lošu situaciju za sve, ispadamo smiješni. U SAD-u se Jugoslavija izučavala jer je bila nesvrstana, imala je otvorene granice, bila je sasvim drugačija”, kazao je Tvrtko Jakovina.

Predsjednica je rekla da je Jugoslavija bila nesvrstana, ali ne i neutralna. 

“Teza da u Hladnom ratu nemate pravo biti neutralni i zauzeti mjesto između istoka i zapada je teza koju je 50-ih godina zastupao državni tajnik SAD-a John Foster Dulles, a on je bio nazivan najvećim prijateljem Jugoslavije u SAD-u. Od tog stava su SAD odustale, jer je u zemljama trećeg svijeta, koje su postajale nesvrstane, Jugoslavija preuzela vodeću ulogu, što je SAD smatrao puno boljim izborom od Kube”

#related-news_0

Već nekoliko puta predsjednica je ona ponovila tezu o Željeznoj zavjesi. Kakvu to poruku šalje?

“Jugoslavija je bila komunistička, jednopartijska zemlja. Postojale su brojne sličnosti sa zemljama realnog socijalizma, ali je isto tako bila neutralna, bila je otvorena Zapadu, s jugoslavenskim se pasošem putovalo puno slobodnije nego s dokumentima drugih zemalja istočne Europa. Ne znam zašto ona to govori, na taj način ne čini pravdu istini, a možda bi u katoličkom moralu istina mogla biti jedno od glavnih mjerila. Da li misli da se na taj način može svidjeti nekome? Možda može, ali samo potpuno neukim ljudima. Drugoga nema. Rekla je i da je pola milijuna Hrvata bilo u partizanima, a bilo ih je manje, pa zašto ne bi govorila i ovo”, zaključio je Jakovina. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram