Prijevarom od pet osoba uzela 850.000 kuna

Vijesti 07. svi 201515:22 > 15:25
kune
Morgue File

Nakon što je već dva puta uvjetno pravomoćno osuđena zbog prijevara, S. Š. (44), umirovljena časnica iz Splita, ponovno se našla “na tapetu”, odnosno u optužnici splitskog Općinskog državnog odvjetništva, i to ovaj put za prijevaru pet osoba kojima je ukupno uzela nešto manje od 850 tisuća kuna. ODO Split sad za nju traži godinu i pol dana zatvora.

Umirovljena satnica tako je do sada, u srpnju 2012. godine, zbog prijevare pravomoćno osuđena na pola godine zatvora uvjetno na dvije godine, da bi joj 10. listopada 2014. godine postala pravomoćna još jedna presuda, ovaj put na godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine. Ova se posljednja presuda odnosi na prijevaru četvero susjeda kojima je obećavala razne usluge i od njih uzela oko 60 tisuća kuna.

U novoj optužnici ODO-a otprije mjesec dana na teret joj se stavlja pet djela. Tako je najprije, u travnju 2010. godine, neistinito prikazala B. R. da će mu kao pripadniku civilne zaštite, uz naknadu, riješiti priznavanje statusa branitelja na koji je imao pravo te da će mu riješiti dobivanje braniteljskih dionica i ubrzati rješenje postupka njegova umirovljenja.

On joj je, naravno, povjerovao, te joj je u razdoblju od travnja 2010. pa do siječnja 2012. godine dao ukupno 403.500 kuna. Naravno, nije mu riješila ni status branitelja, ni dionice, ni mirovinu, a novac nije vratila.

Žrtva invalid

Nadalje, u kolovozu 2011. godine je L. P. obećala da će mu u “Hvidri” za stalno zaposliti suprugu, a njemu srediti naknadu za hrvatske branitelje za vrijeme koje je proveo na bojištu. Od tada pa do svibnja prošle godine, Leo joj je u ratama dao 9.500 kuna te joj platio 4.585 kuna bonova za mobitele, a još 1.500 kuna joj je uplatio preko žiroračuna jedne osobe. Ni njemu nije ispunila ono za što je uzela novac.

U rujnu 2011. godine nasamarila je bračni par Ivicu i Snježanu S., kojima je obećavala riješiti stambeni kredit, za što su joj oni dali 35.200 kuna. Stambeni kredit im, po optužnici, nije riješila.

Nadalje je, u rujnu 2012. godine, obećala sestri I. G. da će mu ishoditi ostvarenje prava na braniteljsku naknadu, zbog čega joj je Željka P. dala oko 15 tisuća kuna. No ni od toga nije bilo ništa, a novac nije vratila.

I naposljetku, u ožujku 2012. godine, S. V. je uvjerila da mu može pomoći da otkupi poslovni prostor koji je on kao 100-postotni ratni vojni invalid, po ugovoru s MORH-om, zakonito koristio. On joj je za tu uslugu, nikad obavljenu, dao 50 tisuća eura, a ona je, naravno, novac zadržala, piše Slobodna Dalmacija.