I u Međimurju dijagnostika za koronavirus

Vijesti 09. lip 202019:52 > 19:53
Shutterstock

U Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od srijede će se obavljati molekularna i serološka dijagnostika za koronavirus te se uzorci više neće morati slati u druge laboratorije, priopćili su iz Međimurske županije.

Ravnateljica Zavoda Marina Payerl-Pal rekla je kako je to rezultat kontinuiranog ulaganja, koordiniranosti institucija i podrške koju dobivaju od strane Međimurske županije.

Pojasnila je da se radi o molekularnoj dijagnostici, tzv. RT-PCR, kojim se detektira prisutnost virusa u uzorku. Metoda je automatizirana, vrijeme izvođenja testa je 45 minuta, a osim uz uputnicu liječnika, može se obaviti i samoinicijativno za 1506 kuna.

U Zavodu se provodi i serološka dijagnostika koja se bazira na kemijskom obilježavanju protutijela, a osjetljivost pretrage ovisi o trenutku vađenja krvi, ovisno o fazi bolesti. U priopćenju se pojašnjava kako su molekularna i serološka metoda komplementarne te se nadopunjavaju i dijagnozu bolesti čine pouzdanijom.

Imunokromatografski test također se može obaviti u Zavodu, a njime se utvrđuje prisutnost IgM i IgG protutijela koja ukazuju na infekciju koronavirusom. Radi se o brzom testu koji se izvodi iz uzorka kapilarne krvi, navodi se, uz ostalo, u priopćenju Međimurske županije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.