"Ako je Andrej Plenković bio u kontaktu s tenisačima, onda on mora u izolaciju!"

Vijesti 22. lip 202009:26 > 09:29
N1

Profesor na Fakultetu političkih znanosti, Dražen Lalić gostovao je u Novom danu i smatra da je pri izborima pod epidemijskim mjerama narušena ravnopravnost i građana i kandidata, a da je premijer vjerojatno imao i dobre namjere, ne samo promovirati svoju stranku, nego i hrvatski turizam.

DraženLalić u studiju N1 prvo je čestitao Dan antifašističke borbe, a potom je krenuo ocjenjivati osnovni motiv AndrejaPlenkovića da ode na druženje oko teniskog turnira u Zadru gdje je tenisač GrigorDimitrov zaražen Covidom-19, zarazio nekoliko osoba.

„Prisutnost premijera na jednom tako važnom događaju, pogotovo njegovo druženje s tenisačima među najboljima u svijetu i s onim jednim najboljim na svijetu, ne predstavlja ništa drugo nego dio izborne kampanje, ponajprije. Ja ne kažem da se Plenković ne bi pojavio na tom događaju i inače, ali on je to iskoristio u izbornoj jedinici gdje on i njegova stranka imaju veliku potporu da bi pokazao snagu stranke“, kazao je Lalić.

On je potom precizirao što je sve premijer radio u Zadru.

VEZANE VIJESTI

„Družio se, definitivno imao kontakte s tenisačima. Radilo se o razmjerno velikom broju ljudi i dogodilo se, nažalost, najgore“, rekao je Lalić, ne u smislu da je netko izgubio život, dodao je, nego imajući u vidu posljedice po izborni proces.

„Zaraza Dimitrova može se povezati sa samom idejom da se takav turnir organizira bez obzira što prvi val epidemije još nije prošao. To se može povezati i s time da HDZ raspiše izbore za 5. srpnja, a epidemija je (u vrijeme raspisivanja izbora, op. a.) još uvijek trajala. Jedan je moćni političar rekao da je politika kada hodaš po rubu žileta, a da se ne porežeš. E, Plenković se porezao, i Plenković i vodstvo HDZ-a. Ako se ovaj broj zaraženih održi, nekmoli ako se povećava, dolazi u pitanje legalnost ovih izbora u mnogim aspektima. Ustav garantira ljudima pravo na slobodu i demokratsko izražavanje… Prema Ustavu se te slobode mogu ograničiti samo zakonom. Postavlja se pitanje, zašto HDZ nije na vrijeme te slobode ograničio zakonom?“, objasnio je Lalić.

Rekao je da su, ako već nema zakona, vlasti Republike Hrvatske dotične slobode zajamčene Ustavom „trebale normirati preciznim uputama“:

„A ministar Božinović, DIP i HZJZ loptaju se lopticom odgovornosti s jedne na drugu stranu. Nedostaju preporuke što se točno ima napraviti.“

Kao primjer nejasnosti kakva će biti procedura pri glasanju, Dražen Lalić je naveo primjer kad neka starija osoba, inače štićenik doma za starije i nemoćne, želi glasati, a nema simptome, niti je zaražena.

„Ta osoba neće moći glasati bez mjera koje se sada ne mogu zamisliti. Hoće li netko ulaziti u zaštitnoj opremi ili će ta osoba izlaziti i pod kojim uvjetima?“, rekao je.

To je tek početak priče.

„Moguće da će i predsjednik ili predsjednica neke stranke morati u samoizolaciju. Ako je Andrej Plenković bio u kontaktu, on mora u izolaciju. Kako će predsjednik stranke voditi kampanju, ako je u izolaciji? Evidentno je da se ne mogu održavati veći skupovi. Zato će neki akteri biti u prednosti. Koji su to akteri? Oni koji ne ovise o radu na terenu, koji imaju novca za oglašavanje, koji imaju podršku u dijelu medija, koji imaju disciplinirano biračko tijelo“, nabrojao je Lalić i zaključio da to sve skupa „narušava ravnopravnost u kampanji i na izborima“.

„Otvoreno ću reći, HDZ ima izrazito povlaštenu poziciju na javnoj televiziji“, rekao je.

Što se tiče predizbornih tema, Dražen Lalić je primijetio da se prvo krenulo s konkretnim pitanjima „tipa ‘kruha i masla’“, da bi se vrlo brzo skoro sve vratilo ideološke teme.

„Ja mislim da je to lov u mutnom i da bi naši građani trebali biti jako pažljivi na takve, rekao bih, manipulacije“, kazao je i nazvao temu diranja u pravo žena na pobačaj čak i u slučaju silovanja izrazito groznim.

#related-news_0

Što se tiče izbora i utjecaja epidemije Covida-19, Lalić ne smatra da se izbori sada više mogu odgoditi:

„O tome se trebalo razmišljati ranije. Nikakav problem ne bi bilo da se čekalo do 10. mjeseca, a onda kad se već mora organizirati izbore, da se onda donesu precizne upute. A ne da ministar Božinović kaže da čeka uputu DIP-a, a DIP kaže da će upute donijeti tjedan dana prije izbora. Pa moraju se znati pravila igre. Mislim da je jako doveden u pitanje demokratskih karakter ovih izbora, ravnopravnost građana, pa i kandidata koji sudjeluju u ovoj kampanji. Sve to jako ga zabrinjava. Ali najviše od svega da se epidemija proširi.“

Druženjem s jednim od najvećih tenisača na svijetu, kazao je Lalić, Plenković je htio dobiti poene. Ali ne samo to:

„On je vjerojatno imao dobre namjere, ne samo što se tiče kampanje, nego i što se tiče promocije turizma… Ali ja ću podsjetiti da je put u pakao popločan dobrim namjerama. Ovakav način na koji Plenković komunicira, njegova arogancija, njegov bahat, paternalistički odnos, pa i prema izvrsnim novinarima kao što je Krešić, pa i prema drugim novinarima i drugim akterima, prema suparnicima u kampanji, to me posebno zabrinjava.“

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.