Treći maj se budi, radi se na nekoliko brodova, ali problemi i dalje ostaju

Vijesti 12. kol 202019:38 > 21:11
N1

Brodogradnja je nekada bila važna industrija u Hrvatskoj. I dok se se Uljanik koprca u stečaju, u Trećem maju pokazuju znakove života, unatoč koronavirusu koji ih je usporio i neke poslove doveo u pitanje. Rade na nekoliko brodova, a neki su već pri kraju, poput broda za prijevoz vozila za kompaniju Siem.

Problem je što brod, procijenjen na 200-tinjak milijuna kuna i koji je formalno u vlasništvu Uljanik d.d. u stečaju, svojataju i Rijeka i Pula.

Siem Ashanti, nosač 7000 automobila, 80 posto je gotov. Izgrađen u 3. maju, ali dio stečajne mase Uljanika. Žele ga unovčiti i jedni i drugi, ali prva dražba je propala, nema zaintersiranih.

“Realno, država je vlasnik tog broda, jer ima hipoteku, država i HBOR, kao da će se razriješiti, vidjet ćemo, odgovara nam čim prije, i da mi završavamo taj brod”, kaže nam Siniša Ostojić, voditelj komercijalnog sektora u 3. maju.

Jedan drugi brod, za kanadsku Algomu uskoro će otploviti, sada je u Viktoru Lencu na završnoj obradi. Počeo se rezati još jedan, australski polarni kruzer. U škveru se doista nešto odvija.

“Prije godinu dana, evo skoro 12 mjeseci smo počeli deblokirati račun. Isplaćeno je 9 zaostalih plaća i svih ovih ostalih plaća kako su išle mjesečno redovito. Osamsto radnika, uz to moram napomenuti preko 225 kooperanata radi u 3. maju danas”, ističe Juraj Šoljić, povjerenik SMH za 3. maj

“Bog dečki, smo ča? Je teplo?” pita direktor 3. maja Edi Kučan radnike. “Sve je dobro, odlično!”, odgovaraju raspoloženi.

A direktor sve prati, zamjetno je dobre volje.

“Evo mi uredno podmirujemo sve naše obaveze prema svim dobavljačima i radnicima, prema tome, zadovoljstvo vidim i ja, osobno sam zadovoljan jer vidim da je ovaj škver ponovno kao ptica feniks izrastao iz nečega gdje je bio gotovo mrtav”, opisuje dirktor Kučan aktualno stanje i raspoloženje u brodogradilištu. 

Toliko je dobro da su mu radnici i pjesnici. Ajet Angel Harbaš ih je u životu napisao više od dvije tisuće.

N1

“Pretežno ljubavne, ljubavne i tako rastanak, sastanak”, opisuje svoj opus Ajet. “I ovo je sada jedna ljubavna prema trećem maju?”

“Ovo je ljubav prema trećem maju”, kaže Ajet i krene recitirati:

“Obećali mi smo direktoru, radit ćemo i noću i danju, dajemo ti čvrsta obećanja, neće više da bude čekanja”

Ima tu i zahvale premijeru i Vladi, i krivaca za ovo stanje, raznih stilskih figura, slika… Iz dubine napaćene radničke duše.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.