Ravnateljica gimnazije: Prilagodit ćemo se situaciji, učinit ćemo sve potrebno

Vijesti 31. kol 202010:59 > 11:00
N1 Hrvatska

Brankica Žugaj iz Gimnazije Velika Gorica i iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja, kazala je za N1 da je plan ministarstva obrazovanja za novu školsku godinu jako detaljan, a da će se nedostaci rješavati u hodu. Prva poteškoća koju je spomenula je nedostatak tehničkog pomoćnog osoblja u školama.

“Sada moramo brinuti o zdravlju svih nas, više pažnje posvetiti dezinfekciji. U uputama za osnove škole stoji da za zapošljavanje tehničkog pomoćnog osoblja šalju ministarstvu. I mi se u srednjim školama nadamo da će i naše zahtjeve uvažiti, jer u ovom trenutku to nam je jako bitno”, kazala je.

VEZANE VIJESTI

Govoreći o potrebi za detaljnim uputama, rekla je da i “roditelji imaju svoje obveze i htjeli bi znati kako, na koji način da ih organiziraju”. Rekla je da je i ravnateljima i nastavnicima i učenicima “pohvalna komunikacija s ministarstvom”:

“Omogućili su help-desk, pozive ravno njima, na kojem nam daju informacije jako brzo, kao i mail adresu na koju se svi možemo obratiti.”

Dalje je poručila roditeljima: “Iz dana u dan situacija je sve drugačija. Poručujem roditeljima da brinemo o zdravlju njihove djece, da nam je to prioritet, da ćemo učiniti sve da poštujemo epidemiološke mjere.”

Žugaj je uvjerena u to da će sve funkcionirati kako treba:

Ja sam optimist, a virus je mala čestica. Ako u bilo kojem trenutku dođe do nečega, mi smo na sve spremni. Spremni smo primijeniti neki od tri modela… Prilagodit ćemo se situaciji, učinit ćemo sve što je potrebno.”

Za kasno objavljivanje priprema za novu školsku godinu Žugaj ima razumijevanja za ministarstvo.

#related-news_0

Ono što je bilo prije dva mejseca, sasvim je drugačije od onoga što je sada”, objasnila je stalno promijenjenim okolnostima to da su upute za novu školsku godinu, kako je rekla, stoga morale dolaziti pred početak nastavnog procesa.

“One”, rekla je misleći na upute, “bi se i ovako i onako morale mijenjati. Jednim dijalogom ministarstva i odgojno obrazovnih ustanova mislim da će to ići kako treba”, kazala je.

Za zahtjeve sindikata rekla je da nastavnici imaju pravo biti adekvatno plaćeni za posao koji rade.

“Nastavnici imaju jako težak posao. Oni su taj posao izuzetno kvalitetno odradili prošle školske godine, sigurna sam da će i sada biti tako… Biti nastavnik nije samo znanje, obim posla se sigurno povećava, u tom smislu ćemo imati dijalog s ministarstvom i jednom sinergijom ćemo morati postići da sve ide kako treba, možda po različitim modelima, ali na dobrobit društva”, kazala je i pozvala:

“7. rujna šaljite svoju djecu u školu. Budite i ostanite odgovorni.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.