"Mi bismo trebali biti zahvalni jer nas je Milanović vratio u '71., a ne '45."

Vijesti 11. lis 202009:25 > 09:36
Marko Dimic/PIXSELL

Gosti novinari u Točki na tjedan bili su Ana Raić Knežević s Telegrama i Dragana Radusinović s portala Direktno.hr. Diskurs Zorana Milanovića i Žarko Puhovski, pravosuđe, Agrokor bili su neka od tema.

Predsjednik RH Zoran Milanović sa svojim diskurzom i ‘napadima’ na mnoge aktere diže buku u javnosti. Nedavno je na Facebooku napao i Žarka Puhovskog zbog njegova svjedočenja 1971. tijekom Hrvatskog proljeća, ali i njegova svjedočenja u Haagu za koje je rekao da je moglo “biti fatalno za Hrvatsku”. Također je napao i novinare Indexa, za koje je rekao da nisu pravi novinari.

Novinarka Telegrama Ana Raić Knežević kaže kako smatra da predsjednik može kritizirati njen novinarski rad, kao i novinarski rad kolega, ali da to ne smije prijeći u vrijeđanje.

“Gdje je granica? Mi smo se, recimo, borili da možemo kritizirati rad sudaca. Naš rad je javan i doista ne vidim problema u tome da se kritizira, ali dok to ne prijeđe u vrijeđanje.”

VEZANE VIJESTI

Raić Knežević ističe kako ne shvaća zašto je predsjednik izabrao upravo ovaj trenutak da istakne sve probleme na koje se referira.

“Meni nije sasvim jasno zašto se predsjednik u ovom trenu okomio na medije, suce, DORH, doslovce nema na koga se nije okomio. Zašto je baš na primjeru afere Janaf odlučio progovoriti o svim problemima koji muče hrvatsko društvo?”

“Ne zamjeram mu što iznosi kritike, ali činjenica je da je to mogao napraviti puno ranije u svom mandatu. Neke vrlo slične stvari na koje on sada ukazuje događale su se i u slučaju Rimac”, smatra Raić Knežević.

Dragana Radusinović s portala Direktno.hr smatra da Zoran Milanović nije “okrenuo pilu naopako”, s obzirom na to da su neki desni mediji pohvalili njegove izjave.

#related-news_0

“Svi mi poznajemo Zorana Milanovića duže od 10 godina, skoro 15 godina u politici. On je u kampanji za predsjednika države oštro osudio pozdrav ZDS, u kampanji je zagovarao i ponovno uvođenje ćirilice kao jednakopravnog pisma u Vukovaru, tako da bi te neke stavove ponovio i ne bi promijenio”, smatra ona.

Nešto drugo ona, pak, smatra problematičnim.

“Problematičnim smatram skretanje teme u povijesti. Ima dovoljno godina i političkog iskustva da bi trebao biti oprezniji. Ovim slučajem s Puhovskim vratio nas je u 1971. godinu i mi bismo trebali biti zahvalni jer nas nije vratio u ’45. Međutim, on nas je ipak vratio u povijesti, povijesnu raspravu ono nečega što nam je trenutačno manje važno”, ističe Radusinović.

Uskoro video.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.