Najbolji profesor geografije na svijetu: Nikada nije bilo teže biti učitelj

Vijesti 15. stu 202011:10 > 11:42
N1

Virtualnim putem zbog pandemijskih uvjeta, 33-godišnji profesor iz Zagreba Dejan Nemčić iduće će nedjelje primiti nagradu Global Teacher Award 2020 (GTA). U Točki na tjedan govorio je o osvajanju nagrade, ali i obrazovnom sustavu u vrijeme pandemije koronavirusa.

Osvajanje ove nagrade daje puno pravo da se okiti titulom najboljeg profesora geografije na svijetu.

“Ovo je najcjenjenija nagrada koju možete dobiti u obrazovanju”, kazao je Nemčić te dodao da ga to motivira da i dalje nastave s dobrim radom.

“Bez obzira na to što smo prešli na virtualnu nastavu, mnogi učitelji našli se u problemima kako predavati. Starija generacija teško barata s tehnologijom. Zamislite da vas preko noći netko baci u jedan novi sustav podučavanja djece u kojem nemate apsolutno nikakvog iskustva”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

 Osvrnuo se i na razgovore s kolegama iz Afrike s kojima surađuje.

“Pitam ih ima li korone, ima li zaraženih i smrtnih slučajeva, a onih kažu da nema korone. Kad pitam kako nema, oni kažu da se uopće ne testiraju, tako oni to meni kažu. U Africi ima puno više i težih bolesti od korone”, istaknuo je Nemčić.

Komentirao je i kako je biti učitelj danas.

“Nikada teže nije bilo biti učitelj. Danas biti učitelj je izazov, trebate imati strašnu motivaciju i volju. I mladi su se promijenili. Mladi su danas toliko bombardirani informacijama sa svih strana, mogu biti i povodljivi u tim informacijama. Danas, dovesti mlade na pravi put, osim educirati, isto je zadaća škole”, kazao je Nemčić i dodao da je najbitnije da mladi “postanu ljudi”.

“I učim ih da budu ljudi i ako ih uspijem to naučiti, mogu reći da sam uspješan učitelj.”

Nemčić kaže kako svojim učenicima govori kako će pandemija koronavirusa jednog dana proći te kako je to ovo stanje privremeno.

“To će sve proći, opet ćemo skinuti maske, veselit ćemo se i pričati. Nekad u životu jednostavno morate izdržati neke teške trenutke.”

#related-news_0

 “Kad kažemo virtualna nastava, to moderno izgleda, ali iz vlastitog iskustva govorim da to nikako nije bilo dobro. Možda učenici to nisu ozbiljno shvaćali, učiteljima je radno vrijeme bilo od 7 ujutro do 19 sati navečer, a mislim da nitko nije na kraju to cijenio”, kazao je Nemčić i dodao da su i sami učenici izgubili radne navike jer se nisu više redovito budili ujutro, a problem je bilo i to, kaže Nemčić, što nije ni znao imaju li svi učenici uvjete za virtualnu nastavu.

“Prvo treba stvoriti uvjere za virtualnu nastavu, pa tek onda razmišljati o virtualnoj nastavi. Niti jedna online nastava ne može zamijeniti fizičkog učitelja koji stoji pred učenicima”, smatra Nemčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.