Ivan Ćelić je za državnu veledrogeriju: I Radnička fronta može imati dobre ideje

Vijesti 16. stu 202021:22 > 21:38
N1

U emisiji Izvan okvira gostovala su dva saborska zastupnika, ali i dva liječnika, psihijatra, Ivan Ćelić (HDZ) i Božo Petrov (MOST). Jedna od tema koje su se dotakli bile su i veledrogerije, prema kojima Hrvatska gomila ogromne dugove.

“Veledrogerije su problem koji imamo već 15 godina. Već sam spomenuo osnivanje državne veledrogerije, no jedan od razloga za tu ideju je reakcija gdje u epidemiji se veledrogerije postavljaju ultimativno.

Postoje problemi u zdravstvenom sustavu koji su nastali zbog koronavirusa. Jasno mi je da veledrogerije sada kupuju i male ljekarne, što predstavlja još veći monopol u zdravstvenom sustavu.

HZZO treba voditi ekonomski stručnjak. Sada je to liječnik, i on ima pomoćnike iz ekonomske struke. No treba iznaći nove, drugačije modele. S ovim proračunom bolnice ne mogu ne generirati dugove.

VEZANA VIJEST

Može i Radnička fronta imati neki dobar prijedlog. Država veledrogerija kao jedna od opcija, o tome treba raspraviti.

Pitanje je strukture duga prema veledrogerijama. zateznih kamata ne bi bilo u državnim veledrogerijama. Rok isplate kada se radi o zdravstvenim ustanovama ne bi trebao biti 60 dana, nego drugačiji”, rekao je Ivan Ćelić

Božo Petrov kazao je kako se samo treba držati zakona.

“Ako država ne plaća milijardu i 600 milijuna kuna HZZO-u, što je zakonom obvezna, kako će HZZO platiti bolnicama onoliko koliko treba – ne može. Oni naplaćuju cijenu dijagnostike prema onoj od prije deset godina. I zato su u minusu.

Problem će ostati isti i ako se osnuje nova agencija. Država neće plaćati”, rekao je Božo Petrov

Ćelić je kazao kako se hitno treba mijenjati zakon o lijekovima i početi pratiti ishode liječenja.

#related-news_0

“Imamo veliku potrošnju skupih lijekova, a ishodi se liječenja ne prate. Treba donijeti i nacionalni plan za borbu protiv raka”, kazao je Ćelić, na što je Petrov rekao kako je taj plan gotov i stoji negdje u ladici.

“Ne razumijem zašto je tako, a na njemu su radili eksperti”, rekao je Petrov. 

Ćelić je naglasio kako je tema zdravstva za njega nadstranačka i da se svi trebaju zalagati za pitanje zdravstva.

“To je sve davno napravljeno, ali potrebno je napraviti određene administrativne korake. To je važan strateški dokument”, rekao je Ćelić. 

Petrov je istaknuo kako sustav nije pravedan prema svima koji nemaju poteškoća s koronavirusom, jer svi koji njime nisu ugroženi su gurnuti u drugi plan.

“Za njih kao da je vrijeme stalo, o njima se ne brine. Moramo omogućiti da ostatak zdravstvenog sustava funkcionira”, rekao je Petrov. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.