"Ne mogu razumjeti da se mjere na nekoga primjenjuju, a na nekoga ne"

Vijesti 21. pro 202009:55 > 10:17
N1

Bivši predsjednik Ivo Josipović bio je gost Novog dana. Komentirao je informacije o cijepljenju, nove mjere Stožera, kao i situaciju u Bosni i Hercegovini.

Na početku se osvrnuo na današnje odobrenje cjepiva EMA-e.

“Koliko god bili kritični prema svakoj vlasti, pa tako i onoj u Europskoj uniji, mislim da ova krizna vremena najbolje pokazuju koliko je naš ulazak u Europsku uniju bio ispravan politički potez. Europska unija je pokazala ekonomsku solidarnost, pa je i Hrvatska jedna od zemlja koja će imati pristup sredstvima za krizna stanja. Sa zadovoljstvom mogu reći da se Europa pokazala kao dobar projekt”, kazao je Josipović. 

VEZANE VIJESTI

“Mene osobno čudi tolika rezerviranost u odnosu na cjepivo, ali moje je očekivanje da će s vremenom sve više ljudi prihvaćati cjepivo kao razumnu mjeru. Ja ću se cijepiti čim to bude moguće”, dodaje. 

Govoreći o novim, strožim mjerama stožera, rekao je kako vjeruje da je sve ono što struka kaže dobro, ali i kako različiti stručnjaci različito misle. 

“Mislim da je Stožer u jednom trenutku nepotrebno skrenuo u političke vode i to je loše za njega. Tu su ugledni stručnjaci koji daju svoj doprinos. Sve one mjere koje će biti neophodne, vjerujem da bi imale prođu u parlamentu onom većinom koja je potrebna. Neke mjere su takve da bi se trebale donijeti određenim konsezusom. Da sam ja na mjestu premijera, pokušao bi postići veću političku suglasnost oko takvih mjera”, rekao je Josipović.

Komentirao je i činjenicu da za slučaj da osoba nema propusnicu, nema ni sankcija. 

“Tu očito Vlada balansira i želi mjere s nekim efektima, ali se boji nekih društvenih posljedica. Mislim da je vrlo važno da se mjere primjenjuju jednako na sve. S jedne strane ja kao laik ne mogu razumjeti da se mjere primjenjuju na neke, a na neke ne. Ako su one nužne i potrebne, onda bi morale postojati sankcije za njihovo kršenje. Vrijeme u kojem mi prepoznajemo da su neke institucije, poput crkve, iznad zakona nisu dobre”, ističe. 

Situacija u BiH i lokalni izbori u Mostaru

Govorio je i o lokalnim izborima u Mostaru. 

“Nije da mi nismo imali izbore, nego ih nisu imali u Bosni i Hercegovini, odnosno u Mostaru. Mislim da se Hrvatska, a i druge države trebaju što manje miješati u izbore u Bosni i Hercegovini. Mogu samo reći, što se tiče izbora, njih procjenjujem iz aspektra da su konačno nakon puno godina održani demokratski izbori i da to otvara jednu bolju perspektivu”, rekao je Josipović. 

#related-news_0

Predsjednik Milanović dobio je žestoke kritike zbog isticanja činjenice da predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH nisu izabrali direktno Hrvati. 

“Stvar je očito sporna za građanke i građane BiH, ali to je problem koji će sasvim sigurno riješiti građanke i građani BiH pa i političari. Mislim da će uz još malo strpljenja i realizma doći vrijeme da se nađe rješenje. Ja se nadam da će do kompromisa doći čim prije”, kazao je Josipović. 

Ističe kako mislim da je svima očito jasno da zaista ozbiljni problemi postoje u BiH što se tiče izbornog sustava i da postoji institucionalna kriza. 

“Ipak moramo reći da odgovornost za svoju zemlju nose političari BiH. Ja mislim da se izvan BiH neće moći donositi odluke i da je potpuno kriva računica da će se nekim međunarodnim mehanizmima doći do nekog rješenja. Mislim da nema tog rješenja koje se može nametnuti u mirnodopskim uvjetima”, smatra Josipović. 

Sigurno je da velike sile različito vide budućnost Bosne i Hercegovine, napominje Josipović, ali smatra kako velike sile mogu biti samo katalizatori. 

Posjet Sergeja Lavrova Hrvatskoj i odnosi sa Slovenijom

Hrvatska je izabrala biti dio zapada, odnosno EU i naravno da će Hrvatska pratiti one mjere koje bude donosila EU, rekao je Josipović komentirajući odnose Hrvatske i Rusije. 

“Ja osobno ne vidim Hrvatsku kao pitbull terijera politike koja bi prema Rusiji bila predvodnik konfrontacijskih mjera. Mislim da ne bi trebalo doći do toga da Hrvatska bude ta koja nosi barjak konfrontacije prema Rusiji”, kazao je. 

O kritikama Slovenije što se tiče proglašenja isključivog gospodarskog pojasa, kaže kako ne vidi kako je to Hrvatske pokušala prevariti Sloveniju. 

“Činjenica da je Hrvatska proglasila ono što se očekivalo od osamostaljenja ne bi trebala nikoga uzrujavati, mislim da se treba držati međunarodnog prava. Sloveniju držim našim velikim prijateljem i susjedom. To što je Janša predstavljao Hrvatsku vidim nekim znakom međusobnog povjerenja”, ističe. 

Smatra kako je Milanovićeva odluka da ne ode na sjednicu Europskog vijeća u skladu s podjelom posla koja postoji u našem Ustavu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.