Pelješki most: Čije je pravo veće – BiH ili Hrvatske?

Vijesti 02. stu 201517:32 > 19:09
N1

Izgradnja Pelješkog mosta ponovo je uzburkala odnose BiH i Hrvatske. Tko osporava čija prava, te hoće li će Hrvatska početi gradnju bez prethodne suglasnosti BiH su teme kojima se u medijskoj raspravi bave političari obiju zemalja.

Hrvatska vlada, na krilima predizborne kampanje, ide ubrzanim koracima prema ostvarenju projekta Pelješki most. Na svom Twitter profilu Vlada RH objavila je da je ispunjen zadnji uvjet za sufinanciranje izgradnje mosta iz sredstava Europske unije. Navodi se da je potpisano Rješenje o prihvatljivosti projekta za okoliš.

Također, Europski parlament usvojio je Strategiju Europske unije o Jadransko – jonskoj regiji, ali, prema navodima iz Bosne i Hercegovine, ona nigdje ne spominje Pelješki most. Službeno Sarajevo kaže da ne može Hrvatskoj zabraniti izgradnju mosta, ali da može tražiti svoja prava.

“Želimo kazati da unutar regionalnih projekata BiH ne smije biti zaobiđena”, izjavio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Vlasti BiH i dalje vjeruju da Hrvatska neće početi izgradnju Pelješkog mosta bez prethodnog dogovora dviju zemalja. Argumentacija službenog Sarajeva je u međunarodnim konvencijama. A kome u prilog idu te konvencije treba utvrditi zajednička komisija koju čine članovi iz BiH i Hrvatske.

Bh. strana spočitavala je Hrvatskoj da ne želi imenovati svoje članove komisije, koja treba  utvrditi činjenice koje proizlaze iz međunarodnog prava. Resorni hrvatski ministar za N1 kaže da to nije istina.

“Prije godinu dana Hrvatska je formirala komisiju koja se tiče svih graničnih sporova i mostova s BiH. Također, Ministarstvo je prije mjesec dana obavijestilo partnere u BiH o studiji o uticaju na okoliš”, komentirao je ministar Siniša Hajdaš Dončić.

BiH smatra da most zatvara slobodan horizontalni i vertikalni koridor morskog prolaza od Neuma prema otvorenom moru, na što ona ima pravo kao pomorska država, prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora. Pomoćnik bh. ministra prometa vjeruje da BiH neće biti zakinuta izgradnjom mosta, ukoliko se budu poštovala uputstva iz međunarodnih konvencija.

Ova informacija da mi riješimo pitanje Međunarodne konvencije o pravu na more je najbitnija i ona će sve riješiti i BiH tu neće imati nikakav negativan stav, kad dobijemo svoja prava na moru koja nam i pripadaju“, rekao je Izet Bajrambašić.

Hrvatska je najavila da će početi izgradnu Pelješkog mosta na proljeće 2016. godine. Zbog velikih troškova izgradnje očekuje se sufinanciranje Europske unije, ali zeleno svjetlo, službeno, još nije upaljeno u Bruxellesu, premda Zagreb tvrdi da su svi uvjeti za to ispunjeni. Dijalog BiH i Hrvatske o spornim pitanjima u vezi s ovim projektom do sada nije tekao glatko, a mnogi se pitaju hoće li će imenovanje još jedne komisije išta riješiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.