Ban Toskić: Sistematski pregledi nisu ništa novo, liječnici ih rade svaki dan

Vijesti 28. lis 202218:19 0 komentara
N1

Predsjednica KoHOMA Nataša Ban Toskić komentirala je u Newsroomu reformu zdravstva.

Ban Toskić kaže kako je bilo za očekivati da će biti puno kritika jer struka nije bila uključenja u planiranje reforme zdravstva. Niti jedna primjedba struke, u ovom slučaju obiteljske medicine, nije usvojena, tvrdi.

vezana vijest

“Nema niti jedan stimulativni element za privlačenje novih liječnika u sustavu obiteljske medicine, a niti primarne ginekologije i pedijatrije, ali vidimo nova radna opterećenja. Upozoravali smo da će ishodi liječenja biti sve lošiji. Ovo što se najavljuje ne vodi ničemu dobrome”, poručuje.

Komentirala je i sistematske preglede rekavši kako to liječnici obiteljske medicine žele raditi i rade u određenoj mjeri svaki dan.

“Sistematski pregledi nisu ništa novo. Ako vidimo da pacijent nije dulje vrijeme bio kod nas, napravit ćemo preventivne preglede. Postoji nerazumijevanje oko toga što su sistematski pregledi, koje su vrste i tko što radi”, objašnjava Ban Toskić.

Postoje sistematski pregledi, dodaje, koje plaćaju poslodavci, ali to je izdvojeno od svakodnevnog rada obiteljske medicine i sastav usluga ovisi o onomo tko nudi uslugu koju će poslodavac platiti te postoje sistematski pregledi u privatnim poliklinikama.

“Treba razgraničiti što je što, odnosno što je dio rada obiteljske medicine. Mi smo to shvatili kao nešto što će raditi obiteljski liječnik pacijentima koji su stariji od četrdeset pet godina i nisu bili kod liječnika dulje od dvije godine. Moramo vidjeti koje su naše mogućnosti i zato bi nam svakako tebao administrator koji bi tražio takve pacijente. Kako ćemo, u kojoj mjeri i u kojem tempu raditi to je za vidjeti. Mi nismo protiv toga”, naglasila je Ban Toskić.

Osvrnula se i na obavezu da diplomirani liječnici moraju imati jednu godinu radnog iskustva u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za uvjet dobivanja bolničke specijalizacije rekavši da je to izrazito loše rješenje.

Za obiteljsku medicinu, ističe, potrebno je specijalističko obrazovanje i iskustvo.

“Da se u temelj zdravstvenog sustava, koji bi trebao riješiti osamdeset posto zdravstvene problematike pučanstva, upućuju liječnici bez iskustva i samo s osnovnim znanjem. Takav liječnik bit će samo godinu dana u ordinaciji i uz najbolju volju i trud ne može pustiti korijene. Trebaju nam motivirani liječnici koji će htjeti ostati u obiteljskoj medicini, s kojima će pacijenti dobiti trajnog liječnika koji ih poznaje. Ovaj je prijedlog proizašao iz toga da se krpaju kadrovske rupe”, smatra Ban Toskić.

Hrvati idu 11 do 13 puta godišnje svom liječniku obiteljske medicine, ali kad nestane njihov temeljni liječnik, kamo će ići pacijenti, dodaje. Neki će pacijenti možda otići privatno, a neki u bolnice na hitnu medicinsku pomoć i sustav se raspada, upozorava. “Naše institucije nisu prepoznale važnost i svrhu obiteljske medicine”.

Ističe kako bi rješenje bilo da se maksimalno rastereti administrativna obiteljska medicina, da im se dodijeli treći član time, prvenstvo medicinska sestra, da se smanji broj osiguranika po liječničkom timu i da se povećaju plaće, uvede stimulativni element koji će mlade liječnike privući u primarnu zdravstvenu zaštititu te da im u najkraćem roku bude osigurana specijalizacija i primjereni uvjeti rada.

Na jednog primarnog liječnika ide četiri ili pet bolničkih liječnika, u Europi je taj odnos jedan na prema dva, navodi. “Moraju se ti odnosi u broju ljudi dramatično promijeniti”, poručuje Nataša Ban Toskić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!