Bosanac o aferi WhatsApp: Ne vjerujem ministru Božinoviću

Vijesti 11. tra 202317:57 1 komentar

Gordan Bosanac iz stranke Možemo u Newsroomu N1 televizije, govorio je aferi WhatsApp, porukama koje su razmjenjivali granični policajci oko odvraćanja migranata.

Rekao je da ne vjeruje ministru Davoru Božinoviću, koji tvrdi da migranti nikad nisu iz Hvratske odvedeni na granicu bez da im se ponudio azil ili međunarodna pomoć. Smatra kako su ministra u više navrata demantirali.

“To je politika i PR MUP-a. Vi pred nih stavite 1/1 situaciju iz koje se ne mogu izmigoljiti, a oni će vama reći – vi ste u krivu”, kaže Bosanac i dodaje da sluša taj odgovor od 2015. godine.

Kaže da postoji građanski nadzor MUP-a i da je dizajniran da bude neučinkovit. “Ne možete se odmah požaliti tom građanskom nadzoru, već prvo morate ići na unutarnje procedure MUP-a, a to traje nekih 30 dana, točno onoliko vremena koliko treba da zataškaju bilo što, što je pošlo po krivu”, objašnjava Bosanac i dodaje da je jasno kako MUP reagira na pritužbe po tome kako reagira na istrage uglednih novinskih kuća.

Govorio je o MUP-ovom postupanju prema migrantima. Rekao je da postoji neka logika pri policijskom postupanju prema migrantima te da je normalno da prema njima policija i treba postupati, samo je pitanje na koji način.

Rekao je da ključna pogreška ono što se događalo prije ulaska Hrvatske u Schengen i što to nije rezultiralo nijednim priznanjem MUP-a, a to je da se nezakonito postupalo s pushbackovima prema migrantima.

Također, komentirao je poruke koje su slali granični policajci jedni drugima tijekom postupanja. Rekao je da se u njima pažljivo koristi riječ odvraćanje.

“Ona je dio schengenskog pravilnika i odnosi se na odvraćanje na samoj granici, kada svjetlosnim signalima i drugim uputama kažete ljudima blizu ste granice, nemojte prelaziti, dolazite na tuđi teritorij”, kaže Bosanac i dodaje da smo imali čitav niz primjera kad se ljudima nije davalo pravo na azil.

“MUP je tijekom ove migrantske krize već toliko puta nespretno reagirao”

“Ono što bi bila procedura, oni čak i ako ne bi zatražili azil, oni bi bili ilegalni migranti, trebali bi ići u prihvatilište, ući u neki postupak, dobiti neke papire i biti deportirani, ako u tom postupku ne bi tražili azil”, kaže Bosanac i dodaje da se to nije događalo jer se to rješavalo zbog velikog broja ljudi koji su prelazili granicu unatoč batinama koje su dobivali.

“Jasno je da kad se ide na granicu treba tražiti dozvola MUP-a, ali naš MUP je tijekom ove migrantske krize već toliko puta nespretno, naivno i blesavo reagirao, kao u slučaju u kojem prate novinare”, rekao je Bosanac i podsjetio je na izjavu visokorangirane djelatnice MUP-a koja je u jednoj prilici optužila aktiviste da su oni ti koji su se presvukli u policajce i tukli migrante.

“Vidimo kontinuitet loše i nespretne komunikacije koji je rezultirao tim da smo prva zemlja koja je ušla u Schengen s nadzorom kako postupamo s migrantima”, rekao je Bosanac.

Komentirao je i međunarodni nadzor nad MUP-om za kojeg kaže da nije kvalitetan. “To je sve posljedica jednog kaosa oko migracijske politike Europske unije gdje se jasno vide različite struje. Jedna se oslanja na vladavinu prava i poštivanje ljudskih prava, poput Njemačke ili Švedske, dok imate struju da to nije potrebno i da treba zaštiti Europsku uniju bez obzira koliko to koštalo, poput Austrije, Mađarske”, kaže Bosanac i dodaje da može razumjeti da se MUP snalazi kako zna i umije kad dobiva takve disonantne poruke na sastancima Vijeća Europe.

“Žao mi je što je ova postava MUP-a se snašla na taj način da je prmjenjivala silu. Sjećamo se svih onih batina i to je onda bilo potpuno neprihvatljivo i mogli smo mnogo ranije ući u Schengen da tada nismo tukli ljude”, kaže Bosanac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare